Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

-
//
17.07.2014

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Olea Socolova: "Gătitul pentru mine - nu este doar activitatea internă de zi cu zi. Acest tip este o artă, un proces de creație, care este atât de captivant încât îmi doresc întotdeauna să încerc ceva nou și împărtășesc experienţa mea cu cititorii. Sunt mereu în căutare, încerc noi, interesante și neobișnuite rețete, combinaţii de ingrediente, învăț noi modalități de prelucrare ale produselor și-mi îmbunătățesc cunoștințele în domeniul culinar.Culinăria - una dintre cele mai mari pasiuni în viaţa mea. Și drept dovadă este şi site-ul gastronomic deschis de mine"

Arta de a combina vinul cu anumite preparate culinare poartă frumoasa denumire – enogastronomie. Vinul și mîncarea trebuie să se completeze reciproc și să facă o pereche perfectă, și nu să concureze. Chiar dacă există o varietate enormă de vinuri, acestea pot fi combinate ușor cu anumite feluri de mîncare. Regula principal – e să nu admiți erori grave și să te conduci de principiile de bază în alegerea vinului pentru o mîncare respectivă.

Visam să ajung în Toscana. Și iată, am decis să zburăm în Florența, capitala Toscanei. Însă și aceasta mi-a fost puțin. Doream să cunosc îndeaproape arta vinului și bucătăria tradițională a Toscanei. Visele s-au realizat. Despre Florența voi povesti un pic mai tîrziu, voi împărtăși despre locuri interesante, care într-adevăr merită să fie văzute. Iar acum despre Chianti Classico. Nu este vorba despre un oraș. Apropo, ghidul care ne-a însoțit în acest tur gastronomic ne povestea că este des întrebată de turiști: ”Sunt oare în Chianti careva muzee, soboruri? Oamenii nu înțeleg, că Chianti nu este un oraș, ci o întreagă regiune în Toscana ”. Uite, că am înțeles și eu. Colina Chianti unește cîteva orașe: Pratt, Pisa, Pistoia, Siena, Arezzo și Florența. Pe lîngă aceste orașe, în regiunea respectivă mai sunt o mulțime de comune, denumirea cărora este greu de reținut. La rîndul său, regiunea Chianti se împarte în 7 zone. Noi am vizitat partea centrală a regiunii - Chianti Classico.

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Pentru cei care vor să cunoască mai mult despre regiunile Chianti, am selectat informație din mai multe surse:

* zona centrală - Chianti Classico. Este renumită desigur prin vinul Chianti Classico

* Collie Fiorentini - la sud de Chianti Classico în apropiere de colinele Siena. Vinurile Nobile de Motepulchano și Brunello di Montalcino fac zona renumită în toată lumea.

* Collie Aretino – se află la est și sud-est de zona centrală a regiunii Chianti.

* Chianti Montalbano este situat în apropiere de orășelul Montalbano la nord de Florența.

* Rufina - zona de nord-est a regiunii Chianti.

* Collin Pisani – se află în vestul zonei Classico lângă colinele Pisa.

* Colin Montespertoli – se află în partea de vest a Kiloline Florentin.

Să trecem de la geografie la vinuri:

Din moment ce am vizitat zona Chianti Classico, desigur, am gustat vinul Chianti Classico. Trebuie să spun din start, că acest vin nu mi-a fost pe plac. Ulterior, după o conversație cu prietena mea Anna, care este un expert în vinuri, ea mi-a dat de înțeles că, pur și simplu ar putea să nu-mi placă strugurii "Sangiovese" conținutul cărora în vinul respectiv este de cel puțin 80%. Pentru atenuarea gustului vinului, se permite de a adăuga alte soiuri de struguri în proporție de nu mai mult de 20%.

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Apropo, în Italia, vinul Chianti Classico este catalogat mai presus decît alte vinuri din regiunea Chianti. Desigur aceste vinuri se deosebesc la gust, deoarece condițiile climaterice variază. Oare acest factor nu influiențează gustul vinului? Chianti Classico se deosebește de alte vinuri și prin standardele de producere.

Un moment important. Gîtul unei sticle de vin Chianti Classico veritabil neapărat va fi marcat cu emblema cocoș negru (“gallo nero”) –simbolul comercial al Chianti Classico. Emblema respectivă denotă faptul că producătorul de vinuri este membru al Asociației producătorilor Chianti Classico.

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Desigur, am dorit să vizităm și o fabrică de vinuri din regiunea respectivă, așa că am ajuns la Poggio Amorelli.

Proprietarul acesteia, Marco, ca un Italian adevărat este foarte mîndru de vinul său și poate vorbi despre această licoare ore în șir. El ne-a spus, că potrivit Decanter, vinul lui Chianti Classico este în topul celor mai bune 5 vinuri.

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Deasemenea, am gustat și ulei de măsline veritabil. Am înțeles, că pînă acum am consumat doar ceva asemănător. Un ulei de măsline veritabil extra vergine are o aromă de iarbă proaspăt cosită. Revenită acasă, am încercat să găsesc acest gust pe rafturile magazinelor, însă am suferit un eșec total.

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Degustarea oțetului balsamic – încă un popas în excursia noastră gatsronomică. Vă spun cu siguranță, că am rămas frapată de gustul oțetului balsamic din Mondena. Apropo, oțetul balsamic veritabil poate fi distins și după preț. Costul unei sticle variază de la 45-50 de euro în sus.

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Mi-aș dori să revin în Toscana în cadrul altui tur gastronomic. Sunt convinsă, că și acest vis se va realize în curînd.

Apropo, noi am vizitat încă două orășele din această regiune. Este vorba despre Castellina in Chianti și Monteriggioni.

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Castellina in Chianti – este un orășel foarte mic cu o populație cu puțin peste 2000 de locuitori și o singură stradă îngustă, care reprezintă interes pentru turiști. Singurul dezavantaj - localitatea poate fi vizitată timp de o jumătate de oră.

Monteriggioni – în opinia mea nu este un orășel, ci mai degrabă o cetate, în centrul căreia se află o piață cu o fîntînă, magazine și restaurante. Însă în acest orășel mic întra-devăr poate fi simțit suflul antichității. Orașul a fost fondat încă în anul 1203. Această cetate are și o pivniță de vinuri superbă. Eu cu Igor ne-am gîndit, că dacă cîndva vom avea un beci cu vinuri, el neapărat va fi ceva similar celui din Monteriggioni.

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Olea Socolova. Tur gastronomic în inima Toscanei. Chianti Classico

Aici am gustat vinurile albe din regiunea Chianti și am juns la concluzia, că aceste vinuri selecte cu siguranță nu sunt pe placul meu.

Apropo, din toate vinurile din Toscana pe care le-am gustat, îmi place doar Nobile di Montepulciano. Surprinzător, și asta în pofida faptului că acest vin trebuie să conțină struguri Sangiovese cel puțin 70%.

Sper că v-a plăcut această excursie în lumea vinurilor din regiunea Chianti Classico.

Sursa: http://oleasocolova.com/