Merele puse în vânzare în sezonul rece nu bucură nici după preț, nici după proprietățile gustative. De aceea apare întrebarea – cum se păstrează merele pentru iarnă? Asta pentru că este bine să-ți faci rezerve de mere din propria livadă sau cumpărate la piață, decât să cumperi în supermarket-uri aceste fructe lucioase și frumoase însă prelucrate cu chimicale.
Pomicultorii cu experiență au mai multe metode verificate de păstrare a merelor pentru iarnă. Vă propunem diverse modalități de păstrare a merelor, iar dvs. nu vă rămâne decât să alegeți ce vă convine.
Secrete de păstrare a merelor
Cât de mult veți reuși să păstrați merele, depinde nu doar de metoda de păstrare aleasă, dar și de soiul de mere. Unele soiuri nu își pierd calitățile gustative și peste jumătate de an (fiind respectate condițiile de păstrare), altele trebuie consumate imediat după culesul roadei. Atunci când alegeți mere, acordați atenție la o proprietate importantă precum păstrarea calității fructelor – anume aceasta determină faptul, dacă merele pot fi păstrate pentru iarnă.
Cele mai populare soiuri de mere care pot fi păstrate pe termen lung: Antonovka Redwood, Hercules, Melba, de Aur, Zhigulevskoye, Starkrimson, Jonathan, McIntosh, Uelsya, Starking, North Sinap, Simirenko.
Pentru ca merele să se păstreze cât mai mult timp, este important ca fructele să fie recoltate corect:
- fructele nu trebuie deteriorate, strivite cu degetele sau zgâriate;
- nu se recomandă să li se rupă tulpinițele;
- roada se pune în lăzi atent, fără a arunca fructele, în caz contrar acestea vor fi deteriorate;
- recoltarea merelor trebuie să înceapă de la coroana inferioară la cea exterioară;
- recoltarea se face doar pe timp cu soare, fără ploaie.
Toate merele culese trebuie sortate după mărime: mari, medii și fructele mici cu deteriorări. Merele mari se păstrează mai rău, decât merele de același soi, însă de o mărime mai mică. Merele din categoria III de regulă, sunt folosite la prepararea compoturilor, dulcețurilor și altor conserve.
De asemenea, asupra calității de păstrare a merelor influențează îngrășămintele utilizate pe parcursul sezonului. În cazul unui exces de îngrășăminte de azot , fructele pierd din densitate, lucru care influențează negativ termenul de păstrare. Insuficiența de calciu provoacă întunecarea miezului merelor. Iar dacă ați utilizat îngrășăminte bogate în caliu, culoarea fructelor va fi mult mai atrăgătoare.
De menționat, că o perioadă mai mare de timp se păstrează merele recoltate de pe pomii bătrâni (pomii tineri sunt mai des afectați de diverse boli), din partea externă a coroanei, unde fructele sunt supuse razelor solare.
Temperaturile ridicate și nivelul ridicat de umiditate în perioada de coacere a fructelor influențează negativ păstrarea calității merelor – nici într-un caz nu udați pomii în aceste zilele caniculare!
Diverse metode de păstrare îndelungată a merelor!
În majoritatea cazurilor, păstrarea merelor pentru iarnă se efectuează într-un spațiu special amenajat, unde temperatura aerului se menține la nivelul de la 0 până la +3 grade Celsius, iar umiditatea aerului nu depășește indiciile de 90%. Din cauza temperaturilor ridicate, merele încep să se îngălbenească. Pereții depozitului trebuie dați cu var, iar dușumeaua trebuie prelucrată cu o soluție de sulfat de fer.
Merele recoltate trebuie imediat răcite, prin plasarea fructelor la frigider sau în subsol. Merele sortate nu trebuie spălate sau șterse, deoarece învelișul de ceară va proteja fructele de boli. Uneori, merele sunt unse suplimentar cu grăsime sau sunt scufundate în ceară topită pentru a le proteja de insectele dăunătoare.
Cea mai populară metodă de păstrare a merelor este învelirea fructelor în hârtie, după care fructele se pun într-o ladă curată și uscată cu tulpinița în sus. De asemenea, merele pot fi aranjate pe o parte, iar fiecare strat să fie acoperit cu hârtie, talaș sau paie. Merele învelite separat în hârtie se păstrează mai bine. Asta pentru că în cazul în care un măr se va altera, celelalte fructe nu vor fi afectate.
Metoda de păstrare a merelor în cutii de placaj cu nisip:
- Pe o dușumea din beton se aștern mai multe ziare, iar deasupra se aranjează două straturi de mere, în așa fel ca fiecare fruct să fie la vedere;
- Peste o lună, cele mai bune fructe se sortează și se depozitează pentru păstrare în cutia de placaj;
- În cutie se toarnă un strat de 20 cm de nisip , peste care se aranjează merele într-un strat, care sunt acoperite cu încă un strat de nisip, în așa fel ca fructele se fie acoperite integral. Procedura se repetă până se umple cutia.
- Cutiile se amplasează de-a lungul peretelui în două nivele cu un lumen de cca 2 cm;
- În cazul în care nisipul nu este umed, merele păstrate în așa fel nu se vor altera până în luna mai-aprilie, fiind suculente și aromate.
- Dacă nu aveți un subsol sau un alt spațiu pentru păstrarea fructelor, aranjați merele recoltate și sortate în pungi de polietilen, a câte 1,5 kg și legați-le strâns.
În grădină săpați un șanț, până la o adâncime care nu va îngheța iarna și aranjați atent pungile cu mere, lăsând un spațiu între ele de 20 cm. Ulterior, șanțul se acoperă cu pământ, deasupra se pun ramuri și frunze uscate pentru crearea căldurii suplimentare iarna. După necesitate, fructele pot fi păstrate până primăvara – acestea vor avea un gust de parcă au fost rupte recent din pom.
Orășenilor le este cel mai complicat la acest capitol. Aceștia nu au grădina lor, însă fiecare își dorește să mănânce un măr proaspăt și gustos pe timp de iarnă. Păstrarea merelor în apartamente este posibilă în saci de polietilen. Așa dar, sacii se umplu cu mere până la jumătate,se leagă la gură, iar pe mijlocul sacului se face o gaură de cca 10 cm. Sacii se depozitează în garaj, sau la balcon, pentru ca merele să nu înghețe iarna. În zilele cu un nivel de umiditate mare, în interiorul sacului se vor forma picături de apă, iar în zilele uscate, fructele vor absoarbe aceste picături. În astfel de condiții, merele nu se vor usca o perioadă îndelungată de timp, păstrându-și prospețimea.