În accepțiune generală, lasagna este un fel de mâncare din carne, dar dacă avem imaginație, putem crea, cu ajutorul foilor de lasagna, o farfurie de post, potrivită chiar și pentru mesele de sărbătoare.
MOD DE PREPARARE
1. Tăiem mărunt toate legumele, în bucățele de câte 5 mm. Acest lucru este important, pentru că astfel ele se vor pregăti mai repede și vor pierde mai puține proprietăți gustative și nutritive, iar lasagna va fi mai consistentă.
2. Încălzim uleiul de măsline într-o tigaie. Adăugăm toată ceapa și o călim timp de aproximativ 5 minute.
3. Adăugăm ardeiul, amestecăm bine și prăjim încă 3 minute.
4. La sfârșit adăugăm zucchini, prăjim împreună 5 minute.
5. În timp ce legumele se prăjesc, dăm prin răzătoarea mare 100 g de mozzarella.
6. Trecem acum la procesul de creație – aranjarea. Punem un strat subțire de sos de roșii pe fundul formei. Aranjăm primul strat de foi de paste. Nu este nevoie să fierbem foile în prealabil.
7. Ungem foile cu sos de roșii, aranjăm legumele prăjite și presărăm cu cașcaval din belșug.
8. Repetăm procedura, aranjând un alt strat de foi și umplutură. Puteți folosi sos bechamel, sos obișnuit de roșii, sos de frișcă etc., după gust.
9. Stratul final nu trebuie acoperit în totalitate cu cașcaval, pentru ca lasagna să fie mai apetisantă, iar bucățelele de legume și sosul să fie vizibile. Aranjăm deasupra câteva frunzulițe de busuioc, pentru a spori aroma bucatelor.
10. Coacem în cuptor, la 180 de grade, timp de 40-50 de minute. În acest timp toate straturile se vor îmbina, foile de lasagna se vor înmuia și se vor îmbiba cu gustul ingredientelor.