Desigur, că frigăruii sunt primul fel de mâncare pe care oamenii au învățat să-l gătească. Primele bucate pregătite de strămoșii noștri au fost preparate la foc și pe cărbuni. Desigur, că nici nu era vorba de marinate și diverse sosuri pentru a oferi cărnii un gust neobișnuit. Astfel, istoria pregătirii cărnii pe cărbuni numără câteva sute de mii de ani.
Frigăruii se consideră o mâncare a bucătăriei kazahe, iar denumirea provine de la cuvântul turc ”șiș” – rotișor. Astfel, frigăruii – este o mâncare coaptă la rotișor.
Chiar dacă la prima vedere pare să fie o mâncare simplă, peste tot se consideră una de sărbătoare. Din antichitate și până la mijlocul sec. XVIII, coacerea animalelor la rotișor era răspândita atât în Vestul cât și în estul Europei. De exemplu, în Rusia găinile, rațele, și iepurii la rotișor se considerau mâncăruri împărătești.
Iată câteva sfaturi pentru prepararea corectă a unui frigărui:
- Carnea și peștele pe care doriți să le coaceți la rotișor sau la grătar trebuie să fie proaspete. Carnea trebuie să fie tânără și suculentă. La grătar poate fi copt puiul, peștele, legumele etc.
- Evitați pregătirea frigăruilor din carne congelată. Această carne nu are nici o treime din
substanțele nutritive, pe care le are carnea proaspătă. Indiferent de marinată și modul de preparare, această carne nu va avea niciun gust.
- Evitați să gătiți frigărui din carne proaspătă al animalelor recent sacrificate. Carnea trebuie să fie fără sânge, de asemenea carnea trebuie să se ”odihnească” câteva ore.
- Același lucru se referă și la carnea de animale sălbatice. Pe timpuri, se considera un prost gust pregătirea cărnii mai devreme de 2-3 zile după revenirea de la vânătoare.
- Carnea marinată se aranjează în straturi după cum urmează: ceapa, carnea, verdeața. Primul și ultimul strat (acest lucru este principial) se pune ceapa. Neapărat folosiți o greutate pentru a presa carnea.
- Nu marinați și nu transportați carnea pentru grătar în veselă din lemn, pentru că lemnul preia sucul cărnii.
- Se interzice marinarea cărnii în veselă din aluminiu, deoarece la interacțiunea cărnii cu vasul, se elimină substanțe toxice – poate fi periculos pentru sănătate.
- Bucățile de carne se înfig pe bețele de frigărui de-a lungul fibrelor, fără a lăsa spațiu între bucăți. Important, bucățile mai mari de carne trebuie să fie mai aproape de centru, iar cele mai mărunte – la margine.
- Dacă utilizați lichidul pentru aprinderea focului, lăsați cărbunii să ardă cât mai mult timp, pentru evitarea mirosurilor străine.
- Bețele de frigărui se așează pe grătar cât mai aproape unul de altul, creând astfel o cupolă, care permite utilizarea la maxim a jarului de la cărbuni.
- Întoarcerea frecventă a frigăruilor va împiedica carnea să se coacă bine și se va usca.
- Distanța dintre cărbuni și frigărui trebuie să fie de cca 10 cm.
Iată cum se frigăruii se numesc în diferite țări ale lumii:
Țara | Denumirea |
Australia |
«barbecue» |
Azerbaidjan | «kabab» |
Argentina Brazilia |
«șurasco» (churrasco) |
Armenia | «horovaț» (խորոված sau xorovaç) |
Africa | «braai» |
Bulgaria Turcia |
«şiş kebabı, şiş – pe bețe de frigărui, kebap – carne coaptă» |
Grecia | «suvlaki» (Σουβλάκι) |
Georgia | «mțvadi» (მწვადი) |
Indonezia |
«satei» (satay) |
Cazahstan | «cuap» |
Coreea | «oricoghicui» (닭구이 – frigăruit din rață) |
Rusia | frigărui (de la cuvîntul turc «șiș», ceea ce înseamnă «rotișor») |
Japonia | «iakiniku» (焼き肉 sau 焼肉) |