Gozleme este o plăcintă specifică bucătărie turcești. Această rețetă mi-a împărtășit-o o persoană originară din Turcia pe care am cunoscut-o. Splendoarea acestui fel de mâncare constă în simplitatea extraordinară de pregătire și gustul deosebit. Plăcintele trebuie mâncare fierbinți de îndată ce sunt pregătite pentru că odată ce se răcesc se fac mai dense. Dacă, totuși le păstrați, numai în frigider într-un vas închis.
Pentru prepararea gozleme vom avea nevoie de:
Pentru aluat:
Chefir 500 ml
Sare ½ linguriță
Ulei 2 linguri
Făină 3-4 pahare
Pentru umplutură:
Brânză 300 gr
Cașcaval 200 gr
Roșii de mărime medie – 2
Mărar și pătrunjel
Ulei pentru ungere
Pregătirea pe etape:
Se amestecă chefirul cu sarea și uleiul.
Se adaugă treptat făina până se obține un conținut elastic (după consistență ca și aluatul pentru colțunași).
Aluatul se acoperă și se lasă pentru 10-15 minute.
Pentru umplutură – brânza se presează cu o furculiță, verdeața se taie mărunt.
Roșiile se taie în două să înlătură sâmburii și se taie în bucăți mici.
Cașcavalul se dă prin răzătoare rară. Toate ingredientele pentru umplutură se amestecă.
Aluatul obținut se împarte în bucăți de mărimea ceva mai mare a unui ou de găină. Fiecare bucățică se rostogolește pe masa unsă cu făină.
La mijlocul turtei se pune umplutura și se unge pe toată lungimea acesteia.
Mai întâi se acoperă umplutura cu o margine liberă a turtei, apoi cealaltă, ș.a.m.d. marginile se unesc la centru.
Tigaia se încinge bine, se unge cu puțin ulei, se pune plăcinta și se rumenește ușor pe ambele părți.
Plăcinta se taie și se servește fierbinte.