Privind fotografia acestei femei, pare imposibil să crezi că ea are 67 de ani. Ea este Karyn Calabrese - proprietara restaurantelor de crudități și vegan - Karyn’s Fresh Corne în Chicago. Iar aspectul ei fizic extraordinar este cea mai bună reclamă. Femeia urmează regimul alimentar de crudități de 25 de ani.
Motivul principal care a făcuto să treacă la dieta cu crudități nu a fost frumusețea cu sănătatea. Problema constă în faptul că mama și bunica femeii au plecat din viață devreme, ele nu au ajuns nici măcar la vârsta de 61 de ani. Anume acest lucru a determinat-o pe Karyn să aibă o atitudine serioasă față de propria sănătate.
Povestiți-ne despre restaurantele dumneavoastră. Ce meniu aveți acolo?
Restaurantul crudităților este prima mea experiență în afacerea cu restaurante. Sunt mândră de faptul că el există deja de mulți ani, mult mai mulți decât alte restaurante similare din țară. Cel mai important lucru pentru mine este formarea și studierea.
Eu îi învăț pe oameni ce înseamnă alimentația corectă. Acestui lucru dedic o mare parte a timpului meu. Eu cred că oamenii vor învăța să se alimenteze corect cu ajutorul restaurantelor mele.
Ce reprezintă în sine restaurantul crudităților?
Restaurantul nostru se deosebește prin lipsa bucatelor preparate termic. În bucătăria noastră nu există aragazuri. În opinia mea, meniul nostru cu crudități este cel mai variat din țară. Numai ce nu avem! De exemplu, asemenea bucate scumpe și complicate cum ar fi ravioli cu cașcaval. Noi le facem din nap, iar ”cașcavalul” din macadamia.
De asemenea, avem clătite foarte gustoase, piperi cu orez și multe alte bucate complicate. Unde mai pui și deserturile: înghețată crudă, fără lapte, fără soia, foarte gustoasă și benefică pentru sănătate.
Ce le vin oamenilor în minte atunci când aud despre dieta cu crudități?
În primul rând salata din roșii și castraveți. Este atât de banal. Ca adept al regimului cu crudități de 25 de ani, pot să spun că nu puteam să rezist mult timp doar cu salată din roșii și castraveți.
Meniul reprezintă mândria mea specială. Recent, în meniul nostru a apărut cheeseburger. Curând, voi adăuga alte bucate. Cu ar fi, de exemplu, pizza cu ”salam” (evident, salamul nu este adevărat). Este specialitatea mea. În general, îmi place să mănânc, de aceea, îmi place să și gătesc.
De ce ați mai deschis și un restaurant vegan, dacă sunteți adept al crudităților?
Acum un an și jumătate, când deschideam un restaurant, foarte mulți mă criticau, în primul rând, adepții crudităților. ”la ceți trebuie să deschizi un restaurant cu mâncare preparată, doar ești adeptă a crudităților, rămâi așa”. Însă, trebuie să estimezi realitatea la rece. În timp ce piața este inundată de fast-food, puțini sunt cei care vor trece brusc la dieta cu crudități.
Este nevoie de o etapă de tranziție. Plus la asta, eu mă gândeam la soțul meu, vroiam ca el să se alimenteze corect și sănătos. Nici nepoții mei nu erau pregătiți să treacă la dieta cu crudități. În mediul restaurantului vegan se regăsesc bucatele pe care le pregăteam acasă pentru familia mea. Cei care le-au încercat au spus că nu se deosebesc de costițele sau chili reale. Și am înțeles că asta e ceea de ce are nevoie Chicago.
Cum ați devenit adept al veganismului?
De la început, nu intenționam să devin adept al veganismului. Eram foarte bolnăvicioasă și aveam o piele oribilă. Permanent eram chinuită de diferite alergii. Toți membrii familiei mele se îmbolnăveau foarte des și mureau la o vârstă relativ tânără. Însă, mama mea a început să-mi dea suc de morcov. Și am simțit schimbări în organism. Am devenit mult mai energică. S-a îmbunătățit digestia, iar până atunci, mergeam la toaletă o dată pe săptămână. Aceste rezultate m-au inspirat. Am cumpărat un storcător de fructe și-mi preparam diverse sucuri. Într-o zi, preparam supă de găină. Am uitat să sting focul la timp și am văzut oasele de găină care au ieșit la suprafață. Anume atunci mi-a venit în cap ideea: ”Doamne, ce fac? Pentru ce? ”. A fost o revelație. Îngheți pentru un moment și înțelegi cât de barbar este acest lucru.
Ele cu nimic nu se deosebesc de câinele meu. Iar eu nici măcar nu pot striga la el. Nimeni nu l-a jignit niciodată, nu l-a bătut și nu a strigat la el. Este creatura lui Dumnezeu și eu îl iubesc.
Mă gândesc la vaci, porci, cai. Inima mea se rupe de durere atunci când mă gândesc ce facem noi, oameni, cu necuvântătoarele. Atunci când văd un ham de cai vreau foarte mult să-i eliberez. Și mă simt vinovată pentru că nu pot să fac acest lucru.
Vă simâiți oarecum limitată în cadrul dietei cu crudități sau vegan?
Absolut nu. Dimpotrivă, meniul nostru alimentar este mai variat. Trebuie doar să fii mult mai inventiv decât persoanele care s-au axat pe cartofi și carne. Gătesc aceste cartofi cu carne la nesfârșit. Și le alternează cu hamburgeri. Este foarte plictisitor. Îmi place varietatea, de aceea, schimb des meniul.
Această abordare îl ajută pe om să creeze, să inventeze. Eu pot să prepar orice fel de mâncare în varianta meniului de crudități sau vegan. Eu nu trebuie să probez mâncarea, eu o văd în somn. Eu pur și simplu mă uit la ea ți înțeleg ce gust are.
Am un asemenea dar. Sunt oameni care pot cânta fără note și lecții de vocal, iar eu pot găti în acest fel bucate. De aceea, nu a nici un fel de limitări. Absolut nici un fel.
Ce bucate din restaurantul dumneavoastră vă plac cel mai mult?
Îmi place foarte mult pizza, ador ravioli, chips-urile, noul hummus. Aceste feluri de mâncare îmi plac cel mai mult.
De ce ați ales afacerea cu restaurante?
Este sensul vieții mele. Îmi place ceea ce fac. Vreau să-i ajut pe oameni, să le transmit cunoștințele mele, să schimb lumea spre bine. Sper că-mi va reuși. Sunt on om obișnuit. Însă, pentru mine este foarte important ceea ce fac. Dăruiesc cunoștințele mele mie personal și lumii întregi.