Mod de preparare
- Înmuiați năutul în apă rece pentru 12–24 de ore. Apoi spălați-l bine, turnați apă proaspătă rece și fierbeți până se înmoaie, aproximativ 1-2 ore. Scurgeți apa și răciți. Încălziți cuptorul la 190 °С. Tăiați miezul de bostan cubulețe, presărați cu sare și scorțișoară și stropiți cu ulei de măsline. Amestecați, turnați pe tava așternută cu foaie de copt și coaceți 15-20 de minute, până se înmoaie.
- Într-un bol mare amestecați oul cu sucul de lămâie, sarea și condimentele, adăugați năutul și usturoiul tocat mărunt, turnați pesmeții. Adăugați bostanul copt și amestecați bine. Acoperiți bolul cu peliculă alimentară și dați la cuptor pentru 1 oră.
- Împărțiți compoziția în 12 părți și formați chifteluțe rotunde. Tăvăliți prin pesmet pe două părți. Încălziți într-o tigaie largă uleiul de măsline și prăjiți chiftelele la foc mediu câte 3-4 minute pe fiecare parte, până capătă o culoare aurie frumoasă și o pojghiță crocantă.
- Pentru salsa, tăiați roșiile cuburi mici. Curățați ardeiul chili de semințe și tăiați-l mărunt. Tăiați mărunt și ceapa verde. Amestecați toate ingredientele, sărați, adăugați piper și suc de lămâie după gust. Lăsați 10 minute. Aranjați chiftelele fierbeți pe farfurii și serviți cu salată verde și sos salsa.