Nu e niciun secret faptul că vara, gospodinele, epuizate și obosite după pregătirile conservelor pentru iarnă nu prea au poftă, dar nici timp, să gătească ceva complex pentru cină. Dar cine a zis că trebuie să facă asta?
Vara, cina trebuie să fie ușoară, iar femeile nu ar trebui să piardă timpul lângă aragaz, ci să se folosească de aparatele "inteligente" din bucătărie cum ar fi de exemplu de multifierbătorul sau cratița sub presiune, deși în cuptor, sau pe tigaie, mâncarea iese la fel de gustoasă.
Află chiar acum ce poți pregăti la cină în timpul verii
Dovlecei umpluți cu brânză
Spălați, uscați și tăiați în jumătate 4 dovlecei medii. Scoateți o parte din pulpa din mijloc pentru a face loc pentru umplutură. 200 g de brânză de vaci (preferabil de casă), se amestecă cu pătrunjel tocat mărunt (50 g) și busuioc (25 g), 1 lingură de suc de lămâie și puțină sare. Umpleți dovleceii cu brânză, și așezați-I apoi pe o foaie de copt, unsă cu ulei vegetal. Peste dovleceii umpluți, turnați smântână. Coaceți dovleceii la 180 de grade în cuptorul preîncălzit.
Pârjoale de pui la abur cu cașcaval și verdeață
Dați prin mașina de tocat carne, 400g carne de pui și 1 ceapă mare. Adaugați un ou bătut, sare și piper după gust. Se amestecă. Mărarul proaspăt și pătrunjel (50g) se toacă fin. Se taie în cuburi 100g de cașcaval. Se ia carne, atât cât să încapă cu ușurință în palmă, și formați o pârjoală, în centrul căreia puneți 1 linguriță de verdeață și un cub de cașcaval. Formați pârjoala până la capăt, astfel încât umplutura să rămână în interior. Pârjoalele se gătesc la aburi pentru 30-35 de minute.
Dovlecei cu ardei grași, carne tocată și roșii la cuptor
Se taie felii 4 dovlecei tineri. Se pun într-o formă de copt unsă preventive cu ulei, o parte din ei se lasă pentru stratul superior. Într-o tigaie se prăjeste 300g de carne de vită, 2 linguri ulei vegetal, 1 ceapă mare tăiată inele. O altă ceapă se taie, de asemenea, inele. 2 ardei grași mari se taie fâșii. Ceapa și ardeii se pun în strat peste stratul de dovlecei așezați în formă. Deasupra se feliile a 3 roșii, carnea de vită toccata și prăjită cu ceapă, și dovleceii rămași. Bateți 2 ouă cu un pahar de smântână, sare și piper după gust, și turnați în formă peste statul de dovlecei. Se dă la cuptorul preîncălzit, și se coace la 190 de grade, timp de 45 minute.
Tocană de legume în multifierbător
Se taie cuburi 2 dovlecei tineri și 3 roșii mari. Se pun în cupa multifierbătorului, se adaugă 1 ardei mare fără semințe și tăiat în fâșii, o ceapă tocată și un morcov tăiat în cuburi mari. Se toacă 100 grame de fasole verde, și se adaugă la tocană. Asezonați cu 3 linguri de ulei vegetal, sare și piper după gust. Adaugați 1 cană de apă, se fierbe 45 de minute.
Paste cu ciuperci și verdeață
Se fierb în apă sărată, 400g de paste (oricare cu excepția spaghetelor). În același timp, se prăjeșc 200g de ciuperci proaspete tăiate felii cu ceapă toccata și 50g de unt. Se prăjește până sunt gata ciupercile, se amestecă cu pastele fierte, 1 lingură de cașcaval ras și pătrunjel proaspăt tocat (50-70 grame).
Creveți cu orez și broccoli
Clătiți 1 cană de orez bob lung. Tăiați 1 ceapa mare și 1 morcov cuburi. În bolul multifierbătorului se toarna 3 linguri de ulei vegetal, legumele și orezul. Se adaugă 100 de grame de broccoli, sare și piper după gust. Gătiți la opțiunea "Pilaf" (timpul se setează automat). îÎn același timp, se fierb 100 grame de creveți în apă sărată cu puțin suc de lămâie. Creveții se curăță și se amestecă cu orezul pregătit. La servire se poate presăra busuioc tocat fin.
Omletă cu șuncă și roșii
Bateți 3 ouă cu jumătate de cană de lapte, se adaugă un pic de sare și condimente. Prăjește ușor într-o tigaie, în 2 linguri ulei vegetal, șuncă tăiată cubulete (100 g). Peste ea se toarnă amestecul din lapte și ou, și se pun deasupra felii de roșii. Gătiți cu capacul pus, la foc mic timp de 10 minute. Când este gata, se presară verdețuri proaspete tocate.
Acum știi ce să gătești pentru cină în timpul verii. Nu mai pierde timpul. Mult noroc!