Numele acestui fel de mâncare vine de la cuvântul slavon „бърщь”, care înseamnă „sfeclă”. Și asta pentru că sfecla este ingredientul de bază al 99% dintre borșuri (există, desigur, și o excepție – borșurile verzi, în care nu se pune sfeclă). Totodată, în compoziția unor rețete pot intra până la 30 de produse! De data aceasta însă, borșul nostru va avea doar 12 ingrediente, exceptând apa, sarea și piperul.
MOD DE PREPARARE
1. Spălați bine ciupercile de nisip, turnați deasupra lor 2 litri de apă potabilă rece și, la foc mediu, aduceți la fierbere. Lăsați să fiarbă până se înmoaie, aproximativ 20-30 de minute.
2. Curățați ceapa și morcovul. Ceapa tocați-o mărunt, iar morcovul dați-l printr-o răzătoare mare sau tăiați-l pai subțire.
3. Curățați sfecla, dați-o printr-o răzătoare mare sau tăiați-o pai subțire. Curățați cartofii și tăiați-i cubulețe medii. Varza tăiați-o pai subțire.
4. Scoateți din apă ciupercile fierte, tăiați-le bucățele medii. Strecurați într-o cratiță curată apa rămasă de la fiertul ciupercilor.
5. Puneți la foc mediu două tigăi cu fundul gros: una mai mare și alta mai mică. Turnați în ambele câte puțin ulei. În tigaia mai mică adăugați ceapa și morcovul, căliți, amestecând, până se rumenesc, aproximativ 10 minute. În tigaia mai mare puneți sfecla, stropiți imediat cu oțet și adăugați pasta de roșii. Prăjiți, amestecând, 5 minute, turnați puțin bulion de ciuperci, înăbușiți încă 5 minute.
6. Concomitent, aduceți la fierbere bulionul de ciuperci, adăugați cartofii, aduceți încă o dată la fierbere, sărați, fierbeți 10 minute. Adăugați varza și fierbeți 5 minute.
7. În tigaia cu ceapa și morcovul turnați făina, amestecați bine și gătiți timp de 2 minute, apoi adăugați în borș. Puneți imediat sfecla, prunele uscate și frunza de dafin. Fierbeți până este gata, la foc mic, cu capacul pus, aproximativ 15 minute.
8. Tocați foarte mărunt frunzele de pătrunjel, adăugați în borș, condimentați cu sare și piper, închideți aragazul și lăsați borșul să se pătrundă, cu capacul pus, aproximativ 15 minute.
APROPO
La etapa finală, împreună cu pătrunjelul puteți adăuga usturoi, după gust, de la câțiva căței până la jumătate de căpățână.