Pentru că e sezonul dovleacului, iar acesta are numeroase beneficii pentru sănătate, ar fi bine să-l includeți în meniul vostru. După ce veți încerca aceste rețete, vă veți linge pe degete, chiar dacă nu preferați această legumă.
Lasagna cu dovleac, urdă și spanac
Ingrediente:
- 16 foi pentru lasagna
- 400 gr. urdă de oi
- 3 linguri parmezan ras
Pentru umplutura de bostan:
- 3 căni piure de dovleac
- 300 ml. lapte cald
- Sare și piper negru
Pentru umplutura de spanac:
- 300 gr. spanac (tăiat mășcat)
- 1 cățel de usturoi
- 1 lingură ulei de măsline sau de floarea soarelui
- Sare și piper negru
Pentru sos bechamel:
- 2 linguri unt
- 2 linguri făină albă
- 400 ml. lapte
- 1 lingură parmezan ras
- 1 vârf de cuțit nucșoară rasă
- Sare și piper negru
Pentru decor:
- Frunze de busuioc proaspăt/uscat
Modul de preparare îl găsiți pe valeriesfood.md!
Bruschette cu dovleac copt
Ingrediente:
- 6 felii dintr-o baghetă
- 4 linguri piure de dovleac copt
- 80 gr. brânză moale de vaci
- 4 ciuperci medii
- 4 felii de bacon (tăiate subțire)
- 1 cățel de usturoi
- 1 lingură ulei de măsline sau de floarea soarelui
- Sare și piper negru
Pentru decor:
- Mărar
Modul de preparare îl găsiți pe valeriesfood.md!
Supă cremă de dovleac
Ingrediente:
- 500 gr. dovleac
- 1 ceapă
- 2 cartofi medii sau unul mare
- 1 morcov
- 2 căței de usturoi
- ½ litru supă de legume
- 20 gr. unt
- 1 lingură cașcaval topit
- 1 lingură smântână 15-20% grăsime
- ½ linguriță busuioc uscat
- ½ linguriță cimbru uscat
- Ulei de măsline sau de floarea soarelui
- Sare și piper negru
Pentru decor:
- Smântână 15-20% grăsime
- Semințe de dovleac sau crutoane cu unt și usturoi
Modul de preparare îl găsiți pe valeriesfood.md!
Burger cu carne de porc, bostan și morcovi
Ingrediente:
- 800 gr. carne tocată de porc
- 4 chifle din făină de secară cu semințe
- 2 morcovi (subțiri de circa 100-150 gr. fiecare)
- 400 gr. dovleac
- 4 felii subțiri de mozzarella
- Sare și piper negru
- Ulei de măsline sau de floarea soarelui
Pentru sos de cașcaval
- 100 gr. cașcaval topit
- 1 linguriță muștar iute
- 1 linguriță ardei chilli mărunțit
- 4 linguri de apă
- Sare
Modul de preparare îl găsiți pe valeriesfood.md!
Hummus cu dovleac copt
Ingrediente:
- 2 căni – năut mășcat gata fiert (400 gr.)
- 2 căni – dovleac ( 400 gr.)
- 2 căței de usturoi
- 1 lămâie
- Paprika sau Pudră chilli
- Ulei de măsline
- Sare și piper negru
Pentru decor:
- Semințe de dovleac
- Ulei de măsline
- Paprika
Modul de preparare îl găsiți pe valeriesfood.md!
Supă fină din dovleac copt
Ingrediente:
- 1 dovleac de 1,5–2 kg.
- 2 morcovi (circa 300-400 gr.)
- 1 ceapă mare (circa 200 gr.)
- 1 cățel de usturoi
- 0.5 l. – supă de legume (de ciuperci sau de pui)
- Ulei de măsline
- Sare și piper negru
Pentru décor:
- Parmezan
- Semințe de dovleac
Modul de preparare îl găsiți pe valeriesfood.md!
Ruladă de dovleac
Ingrediente:
- ¾ cană făină albă (cernută)
- ¾ cană zahăr
- ½ cană piure de dovleac
- 3 ouă
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță extract de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
- ½ linguriță sare
- 1 linguriță scorțișoară
- Unt pentru a unge tava
Pentru umplutură:
- 100 gr. cremă de brânză la temperatura camerei (Philadelphia)
- 2 linguri unt (la temperatura camerei)
- 1, ½ cană zahăr pudră
- 1 linguriță vanilie
- Coaja rasă de la o mandarină (sau ½ coaja de la o portocală)
- ½ linguriță piure de dovleac
Pentru decor:
- Zahăr pudră
Modul de preparare îl găsiți pe valeriesfood.md!
Tartă de dovleac cu firimituri de nuci
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 300 gr. făină albă
- 150 gr. unt
- 100 gr. zahăr pudră
- 1 ou
- 1 linguriță esență de vanilie
Pentru umplutură:
- 350 gr. piure de dovleac
- 400 gr. lapte condensat
- 1 ou
- 3 gălbenușuri
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1/3 linguriță ghimbir măcinat
- 1/3 linguriță nucșoară răzuită
- Un vârf de cuțit sare
- 1 linguriță esență de vanilie
Pentru firimituri:
- 80 gr. unt (la temperatura camerei)
- 3 linguri făină
- 3 linguri zahăr
- 100 gr. nuci (mărunțite)
Modul de preparare îl găsiți pe valeriesfood.md!
Supă de dovleac cu linte roșie
Ingrediente:
- 500 gr. dovleac
- 150 gr. linte roșie
- 3 cartofi medi
- 2 morcovi medii
- 2 roșii decojite de coajă
- 1 gogoșar mare
- 1 ceapă medie
- 1 cățel de usturoi
- 1, 400 ml. apă fiartă
- 2 linguri ulei de măsline sau de floarea soarelui
- Sare și piper negru
Modul de preparare îl găsiți pe valeriesfood.md!