Particularitățile somnului la copii. Interviu cu specialistul Mihaela Oros

Particularitățile somnului la copii. Interviu cu specialistul Mihaela Oros

-
//
14.04.2016

Somnul copiilor este un somn deosebit, care se deosebește de cel al adulților. În timpul somnului, la copii se restabilesc rezervele de energie și crește producerea hormonului responsabil de creștere, dar, din păcate, micuțul nu doarme întotdeauna suficient sau nu se culcă la timp. Cauzele sînt multiple, începînd de la un regim instabil al zilei și terminînd cu probleme de sănătate. 

Mihaela Oros, medic pediatru, pulmonolog, somnolog,  ne-a relatat despre regulile pentru un  somn sănătos și cauzele insomniei. 

Particularitățile somnului la copii. Interviu cu specialistul Mihaela Oros

Particularitățile somnului la copii. Interviu cu specialistul Mihaela Oros Cît timp trebuie să doarmă un nou-născut?

În medie, un bebeluș trebuie să doarmă 18 ore. În primele luni de viață, nou-născutul nu are un regim format, adică doarme, suge, stă puțin treaz, apoi doarme iarăși și astfel în fiecare zi. Crescînd, copilul nu mai are nevoie de atîtea ore de somn, ci are nevoie să interacționeze.   

Deja pe parcursul primelor 3 luni, în cazul unui program corect, copilul trebuie să deosebească părțile zilei (zi/noapte). Dacă vreți ca micuțul să deosebească ziua de noapte, respectați regulile de igienă a somnului.

Particularitățile somnului la copii. Interviu cu specialistul Mihaela Oros Cum ne dăm seama că micuțul are probleme de somn? 

Trebuie să vă pună în gardă următoarele „simptome”:

  • copilul se trezește fără dispoziție;
  • adoarme în timpul lecțiilor;
  • devine capricios, nu reușește la învățătură, este hiperactiv;
  • sforăie;
  • întreruperi ale respirației în timpul somnului;
  • somn întrerupt, se trezește noaptea; enurezis de noapte (dacă nu suferă de așa ceva).

Particularitățile somnului la copii. Interviu cu specialistul Mihaela Oros

Particularitățile somnului la copii. Interviu cu specialistul Mihaela Oros Care este programul normal de somn?

Nou-născuții de la 3 la 11 luni dorm în medie 14-15 ore, copiii cu vîrsta de 1-3 ani – de la 12-14 ore, pentru copiii de vîrsta preșcolară – de la 10 la 11 ore. Dacă copilul doarme mai puțin decît norma, aceasta se răsfrînge negativ asupra sănătății.  

Particularitățile somnului la copii. Interviu cu specialistul Mihaela Oros De ce unii copii se trezesc noapte speriați sau strigînd?

Copilul care nu suferă de ceva anume se liniștește repede. În cazul în care nu poate fi liniștit, trebuie examinat de către un medic: poate fi vorba de apariția dinților, dureri de cap sau de burtă. De exemplu, în cazul debutului unei boli, copiii cad într-un somn adînc, iar alții, din contra, devin irascibili și  agitați. De cele mai multe ori copilul are un disconfort: îl deranjează hăinuța, scutecul, chiloțelul sau brasiera. 

Particularitățile somnului la copii. Interviu cu specialistul Mihaela Oros Se recomandă să culci copilul cînd afară încă e ziuă?

Iluminarea artificială împiedică formarea unui regim al somnului corect. Să începem cu aceea că micuțul poate confunda ziua cu noaptea. Lumina împiedică sinteza melatoninei, care asigură activitatea organismului. Poți lăsa  o lumină slabă, dacă copilului îi este frică să doarmă pe întuneric.  

Particularitățile somnului la copii. Interviu cu specialistul Mihaela Oros Copiii pot suferi de insomnie? Dacă  da, din ce cauză?

Insomnia apare atunci cînd copilul adoarme greu, se trezește de multe ori  noaptea, se trezește devreme (2-4 dimineața) și nu mai adoarme. Deseori copiii suferă de insomnie din cauza comportamentului. Aceasta înseamnă că micuțul adoarme greu sau se trezește în timpul nopții. La 25% din copii insomnia este cauzată de regimul instabil.  Deși există și alte cauze care pot întrerupe somnul copilului: 

  • perioada erupțiilor dentare;
  • hiperactivitatea;
  • colicele și bolile tractului gastrointestinal;
  • аlergiile;
  • gripele  sau răcelile.   

Ca să înțelegeți dacă micuțul dumneavoastră suferă de insomnie, nu e neapărat să alergați de urgență la medic. Trebuie să-i urmăriți comportamentul și, treptat, să-i formați un program pentru somn. Trebuie să mergeți la medic doar în cazul în care  insomnia se manifestă frecvent.

Particularitățile somnului la copii. Interviu cu specialistul Mihaela Oros 

Particularitățile somnului la copii. Interviu cu specialistul Mihaela Oros Cum poate fi îmbunătățit somnul la copii?

Pentru a evita problemele și tulburările de somn, părinții trebuie să întocmească un program al zilei, inclusiv al somnului. Lista recomandărilor e simplă:

  • Începeți procedurile de igienă cu 30 de minute înainte de somn și respectați acest program.
  • Amintiți-i copilului că se apropie ora somnului, reducînd activitățile și gălăgia din casă.
  • Începeți unele acțiuni relaxante (baie, pijama de flanea, spălatul pe  dinți, discuții plăcute, cîntece de leagăn etc.).
  • Neapărat aerisiți odaia în care va dormi copilul, aveți grijă să nu fie prea cald.
  • Copilul va merge la culcare împreună cu jucăria lui preferată
  • Culcați-l în pătuc înainte de a adormi, altfel îi veți întrerupe somnul.
  • Învățați-l să adoarmă fără a fi legănat.
  • Obișnuiți-l să adoarmă în pătucul său.

E esențial pentru părinți să fie consecvenți! La început copiii se vor revolta, dar, după multă insistență și obișnuință, veți reuși, ceea ce va fi un succes al familiei.  

Dacă ați încercat totul pentru ca micuțul să meargă la culcare, dar nu ați reușit, apelați la ajutorul unui medic, pentru a elabora unele metode efective pentru soluționarea problemei și înlăturarea cauzelor tulburărilor de somn.

Particularitățile somnului la copii. Interviu cu specialistul Mihaela Oros

Autor: Cristina Scripnic