Vară, soare, năduf, parcă nu ne mai găsim locul și, fără ca să vrem, gândurile ne duc la mare. Încercăm să ne concentrăm pe lucrurile pe care trebuie să le ducem la capăt, dar oricât am încerca, dispoziţia de vacanță parcă nu vrea să ne părăsescă. E timpul potrivit pentru plaja și bălăceală. Toate bune și frumoase, dar cu siguranță multe graviduțe se întreabă dacă și ele au voie să profite de mare și soare, au voie oare să încerce apa mării și cât timp se pot alinta sub razele fierbinți ale soarelui.

Ei bine, dragi viitoare mămici, în articolul următor, Cristina Ipati, medic obstetrician-ginecolog, ne-a răspuns la aproape toate întrebările care vă frământă, astfel ca voi să aveți o vacanță liniștită.

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată?

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată? Înainte de a pleca la mare, o gravidă trebuie să facă anumite teste sau analize?

Înainte de a pleca la mare, gravida trebuie să se asigure că sarcina decurge fiziologic. Asta desigur se hotărăște în comun cu medicul ginecolog. Aici mă refer la termenul și particularitățile sarcinii, transportul spre destinație, însuși destinația și dacă aceasta are permisiunea ginecologului, atunci se poate hotarî să meargă în vacanță. Medicul ginecolog ar trebui să informeze viitoarea mămică despre posibilele pericole, simptomele care ar trebui să o alarmeze, cum ar trebui să procedeze în caz de urgențe și multe alte detalii legate de această perioadă, inclusiv supunerea la căldură, soare, apă etc. Careva teste obligatorii nu se impun, gravida și așa este supusă controalelor dese în timpul sarcinii, aș menționa aici însă că obligatoriu, gravida ar trebui să plece în vacanță prin agenții de turism, pentru a dispune de asigurare medicală acolo unde pleacă, astfel asigurându-se de multe pericole și ajutor medical calificat în caz de urgențe.

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată? Ce trebuie să conțină geanta unei graviduțe care merge la mare? Conținutul valizei depinde de trimestrul sarcinii?

Geanta femeii gravide nu se diferențiază esențial față de un bagaj de vacanță al unei femei care face plajă corect, dar, suplimentar ar trebui să mai conțină carnetul perinatal, asigurare medicală și piese vestimentare din materiale naturale, vaporoase, largi, de culori deschise, desigur, creme de protecție solară, pălărie, lenjerie adecvată și multe alte marunțușuri. 

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată? Cât de indicate sunt călătoriile lungi cu mașina? Dar călătoriile cu avionul?

Călătoriile lungi ar trebui evitate în această perioadă. Călătoriile cu mașina desigur sunt mai vulnerabile și cu mai multe pericole. În primul trimestrul de sarcină în general ar trebui evitate călătoriile, mai ales cele lungi și cele care presupun expunerea la soare. Acestea nu sunt recomandate nici în ultimul trimestru, deoarece gravidei i se pot asocia mai multe complicații legate de sarcină.

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată?

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată? Ce credeți despre destinațiile exotice? Ce măsuri trebuie să ia gravida înainte de a pleca într-o asemenea vacanță?

Nu aș recomanda asemenea destinații în această perioadă, deoarece locațiile exotice, deseori presupun administrarea diferitor vaccinuri dar în sarcină este recomandat de a face uz de cât mai puține medicamente. În cazul lipsei acestor vaccinuri gravida se expune riscului de a contacta infecții sau viruși specifici climelor exotice. Din aceste motive, dar mai ales pentru siguranța viitoarei mămici și a fătului, asemenea vacanțe ar trebui amânate. 

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată? Pentru ce fel de costum de baie ar trebui să opteze o femeie însărcinată?

Aș îndemna gravidele să-și procure costume de baie din texturi cât mai naturale, de culoare deschisă, compuse dintr-o piesă, dar asta nu e neapărat o regulă, costumul de baie poate avea și două piese, unica cerință este ca acesta să fie comod, să-i ofere gravidei confort, să nu o deranjeze, să nu îi fie mic, să nu o incomodeze sub nicio formă. Viitoarea mămică poate opta pentru sutiene care acoperă sânii în totalitate, deoarece transformările prin care trec sânii în această perioadă îi pot face sensibili la căldură, de aceea, indicat ar fi să se aplice preventiv o cremă protectoare.

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată? Ce fel de creme de protecție este indicat să folosescă o gravidă?

Desigur trebuie să se opteze pentru cremele cu factor de protecţie peste 30, chiar până la 50 şi care să nu aibă contraindicaţii pentru sarcină, deseori viitoarele mamici folosesc chiar creme de protecție pentru copii.

Trebuie să avem în vedere că unul din riscurile majore pentru pielea unei gravide este hiperpigmentarea, mai ales cea a feței. În cazul melasmei (pigmentare la nivelul feței), tratamentele sunt cu rezultate dezamăgitoare, slabe. Pericolul este cu atât mai mare cu cât aceste pigmentări reziduale pot ramâne pentru toată viața.

Riscurile de melasmă cresc pentru gravidele care au un ten mai închis sau care au în familie un astfel de istoric.

Tocmai de aceea alegerea corectă a cremei de protecție este foarte importantă.

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată?

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată? Ajunsă la mare, cât timp îi este indicat unei gravide să se expună la soare?

O expunerea moderată la soare va proteja gravida și fătul de problemele circulatorii, respiratorii şi digestive.

O gravidă nu poate sta la plaja cât e ziua de lungă. Razele solare din miezul zilei sunt nocive pentru toată lumea, cu atât mai mult  pentru femeia însărcinată. Orele de plajă sunt de dis-de-dimineața până la 10.00, iar după-amiază, numai după ora 18.00, toate acestea asociate cu lenjerie comodă, pălărie, umbrelă, șlapi, creme protectoare de soare și o sticlă mare cu apă bună.

Cele mai importante lucruri pe care o femeie însărcinată trebuie să le evite sunt expunerile la soare la orele amiezii, mersul fără papuci pe nisipul foarte fierbinte, toxiinfecţiile alimentare şi baia în apă foarte rece.

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată? Soarele poate fi periculos pentru copil?

Razele solare sunt importante pentru sintetizarea vitaminei D, esenţială în fixarea calciului şi fosforului în oase, dar expunerea prelungită la soare, mai ales în orele amiezii poate influența negativ mama, dar și fătul. Dacă mama suportă o supraîncălzire, o creșterea a temperaturii corpului ei, atunci această creștere de temperatură automat se răsfrânge și asupra fătului, dar și asupra lichidului amniotic. O zi întreagă pe plajă poate determina hipertensiune arterială și unei gravidei care în mod normal nu are probleme cardiace, iar această hipertensiune se răsfrânge foarte negativ asupra fătului și poate cauza complicații grave atât mamei cât și bebelusului din burtică.

Un studiu publicat în Jurnalul Britanic de Obstetrică și Ginecologie în 2009, spune că expunerea la temperaturi ridicate în primele 3 luni de sarcină poate duce la nașterea unui copil care cântărește prea puțin, cu un IQ scăzut, cu dizabilități de învățare sau probleme comportamentale la școală.

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată? Poate sau nu o gravidă să se scalde în mare?

Nu există norme care ar interzice scăldatul gravidelor în mare, mai ales că se știe că salinitatea din apa de mare nu este dăunătoare, deoarece ionii de sodiu pe care ii contine au un rol dezinfectant pentru organism. Totuși, este interzis categoric ca o femeie însărcinată să facă scufundări și să intre în mare dacă apa este foarte rece, iar decalajul de temperatură dintre apa mării și temperatura corpului este mare, deoarece vasele se spasmează iar schimbul de substanțe și gaze dintre mamă-făt este insuficient, în cazuri rare chiar se sistează.

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată?

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată? Ce produse poate consuma gravida în timpul vacanței la mare și ce produse trebuie categoric evitate?

Dieta indicată în condițiile de temperaturi mari constă în mâncăruri ușoare, precum salatele, multe legume și fructe. De evitat ar trebui mesele picante, ceaiurile, cafeaua și desigur alcoolul. O regulă ar trebui respectată cu strictețe: toată mâncarea trebuie să fie proaspăt pregătită, cât mai natural, fără adaosuri chimice. De asemenea gravida nu trebuie să uite să bea apă, mai exact minimum 1,5 litri pe zi, dar recomandabil și mai mult. Apa nu trebuie să fie foarte rece, pentru a nu căpăta o patologie ORL.

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată? Ce complicații pot apărea la o gravidă în timpul unei vacanțe la mare?

Toate pericolele pe care le cunoașteți legate de sarcină ar putea surveni chiar într-o călătorie, începând de la insolații, supraoboseală, naștere prematură sau avort medical, până la cele mai tragice.

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată? Ce simptome ar trebui să alarmeze viitoarea mamică?

Orice simptom care apare și la o gravidă care se află la domiciliu, cum ar fi: cefalee, amețeli, vome, grețuri, sângerări, dureri în regiunea abdominală și suprapubiană, scurgerea lichidului amniotic, dereglări de vedere și multe alte simptome suspecte. În cazul acesta ar trebui să evite urgent factorul cauzal și să ceară ajutor medical calificat, important este să nu subestimeze situația și să nu încerce să se autotrateze.

Dragi graviduțe, vă urăm vacanță frumoasă, fără peripeții și pericole!

Mai merg la mare dacă sunt însărcinată?

Autor: Elena Melnic

Sursa: Mamaplus.MD