Căpșună coaptă, castraveciori murați aromați, lapte dulce – cu ce miros asociați o sarcină și un nou-născut? Despre influenta mirosului asupra organismului mamei și fătului ne-a relatat tînăra mămică Eugenia Zabaluhin.
În timpul sarcinii mirosul „se ascute”. Trebuie să renunțăm la parfumuri în această perioadă?
Dacă nu vă deranjează mirosul propriului parfum, atunci nu este cazul. Parfumul îți induce doar emoții pozitive, iar în perioada sarcinii ai nevoie de ele mai mult ca oricînd.
În internet există multă informație cu privire la contraindicația procedurilor cu uleiuri esențiale în diferite perioade ale sarcinii, ce părere aveți?
Dacă nu ați apelat anterior la astfel de proceduri, atunci nu experimentați în această perioadă. Uleiurile pure pot cauza alergii. În special, se vor evita aceste proceduri în primul trimestru de sarcină.
Există vreo combinație de miresme care să combată grețurile din primele luni?
Sincer vorbind, nu am avut toxicoză în primele luni, așa că nu am un exemplu personal. Însă pot afirma cu siguranță că mirosul de citrice reduce starea de greață.
Ce credeți despre terapia cu uleiuri esențiale în timpul sarcinii? Au efecte relaxante?
Nu e ușor să te relaxezi în timpul travaliului. Respirația corectă poate avea efecte uimitoare. Eu, de exemplu, aveam poftă de caramele mentolate. Mă deranjau respirațiile urît mirositoare. În sala de naștere se pot pune lămpi de aromaterapie, aromele fiind alese din timp (dacă e un proces obișnuit). Dar nu e sigur că acest miros nu vă va deranja. Cea mai plăcut miros în maternitate este cel al soțului care vă ține de mînă.
Poate fi folosit parfumul în timpul alăptării? Nu creează probleme suplimentare?
Da, poate cauza. Însă nu pot apărea complicații dacă foloșiți un parfum natural de calitate. Parfumurile sintetice ieftine, ajungînd în sînge, au efecte negative asupra sănătății mamei și copilului, iar copilul, atunci cînd luăm în brațe, inspiră acest miros. Ftalații se depun pe rinichi și ficat.
Pe perioada sarcinii și după naștere am purtat arome ale Euphoria collection și Indigo Holding. Sînt sigură că aceste produse sînt naturale, chiar am vizitat fabrica unde se produc, în Franța.
Dacă v-ați parfumat, nu luați imediat copilul în brațe, așteptați cîteva minute să se evapore spirtul. Nu exagerați cu cantitatea de parfum în zona gîtului și decolteului!
E adevărat că unele uleiuri ajută la restabilirea tonusului muscular după naștere?
E adevărat. Uleiurile esențiale tonifică pielea, îi oferă elasticitate, de exemplu uleiurile de jojoba și macadamia. Foarte eficiente sînt algele marine. Aveți grijă să nu provocați reacții alergice. Nu e perioada potrivită pentru experimente. Folosiți doar produsele cunoscute.
Se pot utiliza aromele în camera copilului în prima lună după naștere?
Eu, de exemplu, încerc să creez unele asociații între aromele de parfum și activități. De exemplu, înainte de plimbare folosesc unul și același parfum, iar copilul înțelege că vom ieși, însă cînd trebuie să merg undeva fără el, folosesc arome pe care nu le poate asocia cu nimic.
Ce arome preferă copiii și ce arome îi liniștesc (de exemplu înainte de culcare)?
Copiilor le place mirosul mamei, în special mirosul de lapte matern. Înainte de somn puteți aprinde o lampă cu mirosuri naturale de lemn – cum ar fi de cedru. Acum e timpul răcelilor, puteți folosi uleiuri de ienupăr, eucalipt. Desigur, uleiurile trebuie să fie calitative. Însă acestea sînt scumpe. Toate produsele ieftine din comerț, vîndu-te ca uleiuri esențiale, nu trebuie să ajungă în camera copilului.