Ce cantitate de lichide poate bea o mamă care alăptează?
În primele zile după naștere cantitatea de lichide consumată trebuie să fie redusă până la 1 litru, pentru a evita valul brusc de lapte, iar apoi, volumul de lichide consumat poate fi mărit până la 2-2,5 litri pe zi. Aceste sfaturi, în ceea ce privește alăptarea, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății sunt incorecte.
Care este regimul consumului de lichide?
Multe mame beau forțat, crezând că acest fapt le va ajuta să crească cantitatea de lapte. Dar, în ciuda faptului că femeia consumă o cantitate mare de lichide, lactația scade, inhibându-se astfel producția hormonului special antidiuretic care "funcționează" dacă trebuie să se rețină lichidul în organism, iar în cazul hidratării excesive, secreția acestui hormon scade. Un sfat pentru mamele care alăptează –beți atât cât simțiți nevoia.
Ce are voie și ce este interzis să bea o femeie în timpul alăptării?
Dacă mama nu poate renunța la cafeaua de dimineață, își poate permite o ceașcă mică. Cofeina trece în laptele matern și poate nimeri la copil, provocându-i iritabilitate și nervozitate. Mai bine înlocuiți cafeaua naturală, cu băuturi din cicoare. Acesta are un gust care seamănă cu cel al cafelei dar are un efect calmant și ajută în lupta împotriva gazelor din intestinele copilului. Atenție și la cacao care este alergenă, de aceea ar trebui evitată în perioada alăptării, dând preferință băuturilor mai puțin alergene. De asemenea, este necesar să se evite ceaiul puternic concentrat, atât cel negru cât și cel verde, deoarece conținutul de cafeină îl depășește chiar și pe cel din cafea.
Laptele și produsele lactate. În ceea ce privește laptele integral, consultanții în alăptare, au aceeași părere: proteinele din lapte sunt un alergen puternic, care trece cu ușurință prin laptele matern în corpul copilului. Prin urmare, cantitatea de lapte în meniul mamei care alăptează ar trebui să fie redusă sever. Se permite să se bea nu mai mult de 200 ml de lapte pe zi, și este mai bine să nu fie consumat în formă pură ci adaugat la alte băuturi (ceai sau cafea). Restricții la produsele lactate acide, nu sunt.
Apă, suc și carbogazoase. Mama care alăptează trebuie să opteze pentru apa plată, care nu ar trebui să provină de la robinet, chiar dacă a fost fiartă. Trebuie să se consume apă filtrată sau purificată. Apa minerală carbogazoasă poate fi consumată în cantități limitate.
Băuturile dulci sunt interzise. Acestea conțin o cantitate mare de produse chimice: coloranți, conservanți care nimerind în laptele matern, pot provoca la copii dureri de burtă, erupții cutanate, diaree.
Sucurile sunt o sursă de vitamine și minerale. În primele luni ale alăptării toate sucurile se diluează cu apă, jumătate la jumătate, pentru a reduce aportul către copil a ingredientelor potențial alergenice. La început, dați preferință sucurilor din fructe locale: mere verzi și pere. Apoi, treptat, puteți diversifica regimul și să încercați și alte sucuri.
Obligatoriu: La introducerea unei băuturi noi, este necesar să urmăriți reacția copilului și cum reacționează organismul lui la un nou produs!
Cristina Scripnic