Nu există durere mai mare pentru o mamă decât atunci când își vede copilul suferind. Victoria Danilă este exemplul viu care confirmă acest lucru. Tânăra mămică a adus pe lume un copil prematur. În timp ce fetița ei lupta pentru viață în secția de terapie intensivă, Victoria a decis să-și ajute copilul și să-i creeze vestimentația potrivită. La scurt timp, mămica ambițioasă a lansat o linie de haine unice pe piața noastră. Îmbrăcămintea este adaptată pentru copiii născuți prematur și cu masa corpului redusă. Proiectul a atins succese mari, Victoria obținând mai multe premii importante în țară și în străinătate.
Cum a început povestea ta? De ce ai decis să creezi hăinuțe pentru copiii născuți prematur?
Povestea mea a început odată cu nașterea Ameliei, mezina familiei. Până atunci nu puteam să-mi imaginez prin ce trece o mamă, care a născut un copil prematur, şi la câte investigații sunt supuși acești copiii pentru ca să ajungă mari.
Am trecut prin acele etape grele şi pline de speranţa la ziua de mâine. Imi priveam fetiţa cum luptă pentru fiecare secundă a vieţii. Împreună am trecut peste zilele cu ceaţă, când eram în nedumerire ce va fi mâine.
Aflându-mă acolo, în secţie, lingă ea, şi din lipsa unor produse adecvate greutății sale, avea 1,800 g, toate hăinuțele îi erau mari, largi şi de fiecare dată când venea personalul medical să o vadă trebuia să o dezbrac cu pielea, aceasta o facea să piarda multă caldură, care de fapt este esenţială la recuperearea copilaşilor prematuri.
Am decis să le fac eu, le tăiam, le adoptam şi încercam să le fac comode şi potrivite. Revenita acasă, după o perioadă de recuperare, am elaborat hainuţe originale şi adaptate copilașilor prematuri.
Ce experiență ai în domeniul croitoriei sau designului vestimentar?
Am studiat la Universitatea Tehnică a Moldovei la departamentul Modelarea şi Tehnologia Confecţilor Textile şi din Piele, Facultatea Textile şi Poligrafie. Am obţinut licența și masteratul la aceeași specialitate, acum fac studii de doctorat în domeniul pedagogiei vocaționale.
Sunt de 11 ani în colectivul aceleași facultăți. Pe lângă activitatea didactică, am fost implicată și în proiecte ce țin de elaborări de colecții cu câțiva designeri din țară.
Prin ce sunt unice hăinuțele create de tine?
Hăinuţele create de mine sunt unice, datorită faptului că sunt gândite, astfel încât să nu provoace disconfort copilului când este îmbrăcat. Vestimentația este comodă la purtare şi prevede acordarea investigaţiilor medicale de urgenţă. Utilizez doar materiale naturale nonalergice.
Despre ce articole vestimentare vorbim?
Articolele vestimentare sunt de două categorii: sunt articole destinate copiilor aflați în incubator şi articole destinate copiilor care sunt deja în secţii, însa au nevoie de îngrijiri medicale.
Ce recomandă specialiștii, în ce fel de hăinuțe trebuie să fie îmbrăcați micuții prematuri?
Specialiştii recomandă să fie îmbrăcaţi în hăinuţe comode, fără sisteme de închidere care ar îngreuna procesul de îmbrăcare şi dezbrăcare, materiale care să nu provoace alergii pielii copilului.
Ce succes a obținut acest proiect?
Este un proiect la care depun foarte mult suflet, care este la început de drum. Eu îmi doresc tare mult ca fiecare copil născut prematur să fie îmbrăcat în hăinuțele date.
Am participat la mai multe expoziţii şi concursuri naţionale şi ineternaţionale împreună cu o echipa de colegi cu care am lucrat împreună. Avem obţinute opt medalii de aur, premii și locuri de frunte la concursuri, cum ar fi Topul Inovaţiilor, Cel mai bun proiect inovativ și altele.
Cum reușești să te dedici familiei, dar și afacerii pe care o dezvolți?
Copii sunt cele mai importante proiecte din viața mea. Pentru ei și doar cu ei le realizez pe toate. Împreună mergem pe la expoziţii, simpozioane, conferinţe, în măsura posibilităţilor.
Şi după cum se zice că copiii sunt lumina, aveti grija de luminitele din viaţa dumneavoastră: "Am născut copii în lumea asta întunecată, pentru că aveam nevoie de lumina, pe care numai un copil o poate aduce." - Liz Armbruster
Părinții, sora și prietenii mă susțin foarte mult în ceea ce fac. Ei sunt cei care mă încurajează. Le multumesc din suflet pentru toate!
Ce sfat le-ai da mămicilor care sunt în concediu de maternitate și își doresc să înceapă o activitate nouă?
Să creadă în ele, să facă ce le place şi să nu lese mâinele în jos niciodată. Orice idee are dreptul la viaţă, chiar dacă este poate năstruşnică, dar aduce folos şi e făcută cu foarte mult suflet.
În rest, să se iubească sine şi să trăiască în armonie cu sine fiecare clipă!
Sursa: Mamaplus.MD