Chiar dacă se fac că nu observă asta părinții comit numeroase greșeli în comunicarea cu copiii. Partea proastă este că aceste erori de moment se resfrâng asupra comportamentului copiilor la maturitate. Pentru ca inteligența emoțională să se ”instaleze” corect în mintea copilului, alege cu atenție expresiile pe care le folosești în comunicarea cotidiană.

”Dacă nu ai nimic bun de zis, mai bine taci”

Este bine să fii “drăguț”, dar câteodată lucrurile, chiar dacă nu sunt “drăguțe”, trebuie spuse. Dacă nu înveți de mic să-ți spui părerea, când vei fi mare îți va fi foarte greu să-ți susții punctul de vedere în fața celorlalți. În plus, dacă nu-ți exprimi sentimentele, frustrările, ai toate șansele să ai probleme cu stomacul, inima sau să ai dureri frecvente de cap. Regula principală ar trebui să fie să nu ascundă “adevărul”.

”Ești prea mic ca să înțelegi”

Total greșit! Chiar dacă sunt mici, copiii înțeleg mai multe decât ți-ai putea închipui. Iar aceste lucruri sunt dovedite științific. Mai multe studii au arătat faptul că IQ-ul creste semnificativ de la generație la generație. Implică-ți copiii de mici în orice discuție, răspunde-le la toate întrebările, învață-i să ia decizii. Niciodată nu sunt “prea mici” pentru a înțelege.

”Nu haina îl face pe om”

Este adevărat că nu trebuie să judeci un om după aparențe, însă, nu trebuie să îți înveți copilul să ignore prima impresie. Dacă la interviul pentru un job te duci în izmene și cu șosetele vechi de două săptămâni, cu siguranță nimeni nu va sta să te “studieze” dincolo de “ambalaj”. Fie că îți place sau nu, prima impresie (chiar dacă o consideri superficială) este vitală pentru supraviețuirea într-o comunitate.

”Ești tânăr o singură dată”

Tinerețea și bătrânețea pot fi doar o stare de spirit. Un sondaj realizat de New York Times a scos la iveală faptul că oamenii consideră că bătrânețea începe după vârsta de 68 de ani. Totuși, persoanele intervievate, cu vârsta peste 65 de ani, considerau că bătrânețea începe după 75 de ani. Dacă ai grijă de corpul tău și de starea ta de spirit, poți fi tânăr, indiferent de vârstă.