mamaplus

OMS: Adolescenţii din Moldova nu mănâncă suficiente fructe şi legume

-
//
18.03.2021

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, doar 46 la sută dintre tineri se alimentează sănătos, iar fiecare al treilea este supraponderal. Totodată, specialiştili Agenției Naționale pentru Sănătate Publică spun că părinții trebuie să-şi educe copiii de mici ce înseamnă o alimentație sănătoasă.

"Îndeosebi să-i învețe pe copii să consume cinci porții de fructe şi legume, trei de legume şi două de fructe zilnic. Să le pună în geantă, ca un aperitiv pe lângă dejun, la gustare de două ori pe zi sau legume proaspete sau legume preparate.", menționează experții ANSP.

Potrivit nutriționiştilor, legumele sunt extrem de importante în perioada de creştere a copiilor.

"Legumele sunt vitamine, mineralele uşor asimilabile şi plus fibrele alimentare. Acestea ar fi mâncare pentru microflora nostră intestinală. 70%, 80 % din imunitate se formează la noi în intestin, de aceea este foarte important pentru persoanele acestea adolescente să consume legumele.", susține nutriționistul Sergiu Munteanu.

Specialistul mai spune că produsele de patiserie sunt cele mai periculoase pentru adolescenți: "După statistică, este demonstrat că 70% din patiseria de stradă, adică covrigăriile, toate prăjiturile conțin trans grăsimi, nişte grăsimi nesănătoase, periculoase, care duc la obezitatea copiilor şi la apariția bolilor cardiovasculare în viitor."

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în 22 de şcoli din 10 raioane urmează să fie implimentat un proiect pilot, numit „Viață Sănătoasă”, care are drept scop educarea alimentară a copiilor începând cu vârsta de 11 ani.