Conservele de ton au devenit de câțiva ani subiectul unor dezbateri controversate. Din cauza scurgerilor de radiații de la Fukushima, peștele din Pacific poate fi infestat și tonul capturat din aceste ape nu mai este considerat cel mai sănătos. Cu toate acestea, conservele de ton au mari beneficii și uleiul pe care îl conțin este și el bun pentru organism. Trebuie doar să alegi conservele sigure și de calitate.
Ferește-te de conservele de ton cu origine incertă, de genul celor fabricate în Asia, fără să fie menționată țara și zona de pescuit. Ferește-te de tonul din specia Bigeye sau Albacore, care este pescuit din Pacific. În rest, conservele de ton de calitate sunt avantajoase pentru organism și au multe beneficii pentru sănătatea ta.
Carnea de ton este gustoasă și este plină de minerale și acizi grași esențiali precum seleniu, zinc, fosfor sau magneziu, grăsimi sănătoase Omega 3 și Omega 6, vitamina D și vitamine din grupul B.
Conservele de ton cu ulei… bune sau nu?
Dacă ții o dietă de slăbit, evită conservele de ton în ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline. Dar, dacă nu ești la regim, nu ai de ce să le ocolești.
Conservele de ton în ulei sunt foarte gustoase și sănătoase, iar uleiul din aceste conserve este un bun conservant pentru vitamina D și pentru acizii grași benefici pe care îi conține carnea de ton.
Nu mai arunca uleiul din aceste conserve! Iată ce au descoperit experții de la Institutul de Cercetări pentru Industria Conservanților Alimentari din Parma.
Ei au analizat uleiul de măsline folosit în conservele de ton, timp de 13 luni, la diferite grade de temperatură. Uleiul a fost studiat la 4, la 20 și 37 de grade Celsius pentru a observa când intervine procesul de alterare.
În decursul perioadei respective, nu au fost observate alterări ale uleiului de măsline. În schimb, în ulei au fost găsite grăsimi polisaturate, compuși ai acizilor Omega 3 și vitamina D, pe care uleiul de măsline nu le conține în mod natural.
Metoda de conservare folosită penru carnea de ton este sigură. Nici peștele, nici uleiul nu se alterează nici după un an de zile. În plus, uleiul împrumută oligoelemente benefice pentru sănătatea noastră din carnea de ton și este recomandat pentru consum.
La ce poți folosi uleiul din conservele de ton
Ar fi recomandat să cumperi ton conservat în ulei de măsline. Vei vedea că este mult mai gustos decât uleiul de floarea soarelui sau de porumb care se mai folosește de obicei în conserve. Dacă nu îl consumi împreună cu peștele din conservă, iată ce mai poți face cu el:
- pune uleiul din conservele de ton la salata de pește sau la crema de pește, pentru un gust mai savuros și pentru o textură mai pufoasă.
- folosește uleiul de măsline din conservă pentru peștele proaspăt pe care îl pregătești la cuptor sau pentru alte preparate pe bază de pește.
- adaugă uleiul la hrana caldă pe bază de carne pe care o pregătești pentru animalele de companie, le va plăcea fără niciun dubiu!