Strugurii sunt considerați alimentul-medicament datorită vitaminelor pe care îi conțin, însă specialiştii spun că 10% din proprietățile curative ale strugurilor sunt menținute prin conservare, indiferent dacă este vorba despre dulceață, compot sau vin.
Ce trebuie să știm este că o cură de struguri este recomandată doar anumitor persoane pentru că excesul de struguri poate duce la îngrăşare. Ba mai mult, dacă ținem o cură de struguri și nu este făcută conform indicațiilor, poate avea un efect nedorit asupra intestinelor, provocând constipație. Medicii atenționează că nici mustul nu trebuie băut în cantități mari şi îl interzic anumitor categorii de bolnavi.
Bolile în care este strict contraindicată cura de struguri sunt:
- diabetul;
- afecțiunile renale grave;
- hipertensiunea;
- retenția de apă în țesuturi;
- colita de fermentație.
„Cantitatea de zahăr pe care o conțin strugurii este una foarte mare, ceea ce face din must o băutură încărcată de calorii. Din must sunt scoşi sâmburii şi coaja, cele mai bune pentru sănătate. Apoi, încărcătura glicemică e mai mică în struguri decât în must, strugurii sunt integrali.
Sucul obținut din struguri roşii nu se recomandă nici celor care suferă de anemie, pentru că are în compoziție chimicale care scad nivelul de fier din corp”, spune nutriționistul Corina Zugravu.