Dacă și tu mănânci mai des pe fugă, de parcă te-ai fi înscris la un maraton, poate ar fi momentul să afli de ce să nu mai faci asta. Din nefericire, oamenii care mănâncă prea repede riscă să se îngrașe necontrolat și constant. Află în continuare mai multe argumente care te vor ajuta să scapi de acest obicei, în cazul în care te caracterizează.
Din cauza faptului că acești oameni nu apucă să mestece mâncarea corespunzător, au tendința de a mânca mult prea mult. Evident că nu își dau seama când să se oprească și mănâncă până se simt super plini. Ce se petrece? Organismul are mult mai multă hrană decât are nevoie, așa că va face tot posibilul să depoziteze undeva acel surplus. De obicei devine vizibil, așa cum bine știi…
Și atunci, ce-i de făcut?
Oprește-te cu 5 minute înainte, mestecă mai lent și nu te uita la televizor atunci când mănânci. Mâncatul conștient te va ajuta să te bucuri mai mult de acest proces. De asemenea, încearcă să îți iei o pauză și atunci când ești la birou. Este esențial să faci acest lucru, în special dacă vrei ca sănătatea digestivă să fie una optimă.
Încearcă acest experiment. Mănâncă încet, mestecă mâncarea de 20-30 de ori înainte de a o înghiți și… stai jos. Oferă-ți momente de liniște atunci când ești la masă și vei observa cum vei slăbi. De ce? Pentru că vei mânca mai puțin. De asemenea, acest experiment te va ajuta să constați de câte ori ai mâncat doar de dragul de a o face, nu pentru că îți era foame.
Vrei să te bucuri și de un desert? Atunci mănâncă mai puțin la masa de prânz și alege un dulce sănătos. Există prăjituri fără zahăr, iar unele dintre acestea sunt chiar savuroase.
Stresul metabolic poate apărea în urma declanșării dezechilibrului glucidic din corp. Dacă nu există suficientă glucoză în sânge, corpul își încetinește metabolismul și astfel, apare surplusul de greutate. În plus, rezistența la insulină poate crește ca urmare a declanșării stresului metabolic.
Din acest motiv, dietele iraționale, bazate pe înfometare, au binecunoscutul efect de bumerang. Stresul psihic este reprezentat de un set complex de emoții negative, pe care le putem resimți de-a lungul unei zile și de emoții de diverse intensități, care cresc nivelul de cortizol din sânge.
Sindromul metabolic se referă la prezența a cel puțin 3 dintre următoarele afecțiuni: hipertensiunea arterială, toleranța scăzută la glucoză, excesul de grăsime ponderală în jurul taliei, niveluri peste normal ale trigliceridelor și nivele scăzute ale colesterolului bun.
Mănânci prea repede? Riști să faci diabet
Pentru că tot vorbeam mai devreme de rezistența la insulină, este indicat să aducem în discuție și acest aspect. Studiile în domeniu au mai arătat că cei care se grăbesc când mănâncă au șanse mai mari de a fi rezistenți la insulină, ceea ce poate conduce la diabet. Evident că și cei care suferă de obezitate se confruntă cu această problemă, ca să nu mai spunem că obezitatea în sine poate conduce la diabet.
Observi cum toate procesele din corp sunt interconectate? Așa că nu avem de ce să ne mirăm când apar tot felul de boli. Mai ales că mulți dintre noi exagerează cu mâncatul.
Ar trebui să aloci în jur de 30 de minute pentru a mânca, iar mâncatul la birou, în fața calculatorului, ar trebui să fie exclus. Mestecă încet, taie mâncarea în bucăți mai mici și nu înfuleca! Bucură-te de acest proces, care ar trebuie să fie unul de bucurie. Încearcă să mănânci în sala de mese sau în bucătărie, vei vedea că te vei simți mult mai bine, garantat.