În această perioadă de alertă, când toată lumea e îndemnată să reducă plimbările în aer liber și să stea acasă în carantină, pentru a reduce riscul de infecție cu COVID-19, multe persoane au tendința de a mânca mai mult, chiar dacă nu le este foame.
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să nu acumulezi kilograme în plus:
Nu mânca în timp ce faci alte activități
Dacă mănânci în timp ce te uiți pe telefonul mobil sau lucrezi la calculator ori te uiți la un film, vei mânca mecanic, fără să știi ce mănânci și cât mănânci. Încearcă să mănânci doar la masă, nu în timp ce faci și alte activități.
Atenție la cantități
Cu cât farfuria este mai mare, cu atât vei avea tendința să o umpli mai mult. Pentru a păcăli creierul și pentru a avea senzația de sațietate încearcă să mănânci cantități mici de alimente: fructe, nuci sau legume, care să nu conțină multe calorii.
În ceea ce privește culorile nu folosi de exemplu o farfurie verde pentru a mânca salată, deoarece creierul tău nu va transmite senzația de sațietate. De asemenea, de reținut este și faptul că culorile roșu sau galben favorizează mâncatul rapid.
Apa ca un aliat anti-foame
Un truc care te poate ajuta să mănânci mai puțin este să bei un pahar mare cu apă înainte de a mânca. Nu vei mai fi tentat să mănânci astfel atât de mult, pentru că stomacul este plin. De asemenea, de multe ori creierul confundă foamea cu setea.
Redu carbohidrații
O dietă bogată în carbohidrați face ca organismul să simtă mai devreme senzația de foame și să crești aportul caloric zilnic. Redu carbohidrații și consumă mai multe proteine, cum ar fi curcan, pește, pui sau ouă. Consumă și grăsimi sănătoase cu moderație precum nuci, ulei de cocos, ulei de măsline, semințe sau avocado. Aceste alimente sunt sățioase și nu vei simți senzația de foame foarte rapid.
Evită tentațiile
Nu depozita în casă alimente procesate. Vei fi tentat să le mănânci și odată ce vei începe să le consumi cu greu vei ieși din cercul vicios. Nu mânca alimente direct dintr-o cutie sau pungă deoarece nu vei fi conștient de cantitatea pe care o consumi. Cercetătorii au demonstrat că persoanele care mănâncă chipsuri direct din pungă, consumă cu 50% mai multe față de cele care le mănâncă pe o farfurie.
Mestecă mâncarea
Mestecatul ne ajută să mâncăm mai puțin. Potrivit experților, ideal ar fi să mesteci de 40 de ori un aliment. Creierul transmite informații despre sațietate după 20 de secunde.
Consumă mai multe legume
Legumele nu ar trebui să lipsească din alimentația persoanelor care petrec mult timp în casă și nu fac mișcare. Sunt bogate în fibre și foarte sățioase. Poți opta de asemenea pentru fructe și legume deshidratate, în locul gustărilor nesănătoase.