Vara este mai ușor să te trezești odată cu răsăritul soarelui și să incluzi yoga în regimul tău. Să faci yoga pe plajă este mul mai eficient și plăcut.
De ce ai nevoie pentru a face yoga pe plajă?
Există un singur răspuns: doar de o dorință mare.
Dacă vorbim despre partea practică, atunci te vei simți mai confortabil pe o plajă din iarbă sau o plajă cu nisip mărunt, decît pe pietriș. Covorașul poate fi înlocuit cu un prosop sau te poți descurca și fără de el (însă atunci cîteva asane nu le vei putea efectua).
Orele matinale sunt perfecte pentru a face yoga, după care poți merge la scăldat sau să alergi pe malul mării (însă nicidecum invers). Indiferent, dacă esti un yoga începător sau profesionist, se recomandă să-ți începi dimineața cu un curs de exerciții simple.
"Salutul Soarelui" sau "Surya Namaskar". Acest exercițiu nu necesită abilități speciale, te poți descurca și fără covoraș, iar toate posturile în care te vei afla nu te vor face să te gîndești - cum arăți dintr-o parte. "Surya Namaskar" – este compus dintr-o succesiune continuă a 12 mișcări sau secvențe neîntrerupte, coordonate cu respirația într-un mod determinat, ce se repetă de 12 ori. Pe lîngă efectele de încălzire a mușchilor și flexibilizare a coloanei vertebrale și articulațiilor, la nivel subtil-energetic, Surya Namaskara trezește și amplifică energia yang, solara, masculina.
"Surya Namaskar" - reprezintă 12 de posturi care fuzioneaza perfect una în alta și implică toți mușchii și chakrele (centrele de energie ale organismului responsabil de organe și emoțiile specifice). Complexul servește ca un antrenament versatil. Aceasta se realizează alternativ pe unul și celălalt picior de la 5 la 12 ori. La efectuarea exercițiilor este bine să stai cu fața la soarele care răsare.
”Postura celui care se roagă”. Stai drept. Picioarele sunt pe pămînt, umerii relaxați. Respiră un pic calm și privește în față, concentrează-te asupra respirației. Ridică mînile prin părți laterale la inspirație și unește-le la piept în timp ce expiri aerul.
”Postura mîinilor în sus”. După care ridică mîinile în sus (inspiră aer)
”Postura capului la picioare” . Apleacă spatele drept înainte, mîinile trebuie să se atingă de pămînt. Dacă simți picioarele tensionate, îndoiae ușor genunchii.
”Postura călărețului”. Un picior îl ducem la spate cît e posibil, menții echilibrul cu ajutorul mîinilor pe pămînt.
”Postura Muntelui ”. Ambele picioare la spate, ridică bazinul. Imaginează-ți că coccisul este vîrful muntelui, iar picioarele și spatele – panta lui.
”Postura salutului cu opt membri ai corpului”. Opt-este numărul exact al punctelor tale de sprijin în această postură: mîinile, picioarele, genunchii, pieptul, bărbia. Doar că bazinul este ridicat de la pămînt. Reține respirația.
”Postura șarpelui”. La expirarea aerului îndreaptă mîinile, de parcă ai face flotări, însă nu prea mari. Apoi, sprijinindu-te în genunchi treci în ”postura muntelui”, un picior îl dai înaite și repeți ”Postura călărețului”, execută ”Postura capului la picioare”, îndreaptă-te lent în ”postura mîinilor în sus” și finalizează cu ”postura celui care se roagă”.
La final vei avea sentimentul de pace, bucurie și un aflux de energie pentru toată ziua.