Atunci când vezi o pată de mucegai mică, ai face bine să arunci toată pâinea, pentru că este “doar vârful icebergului”, spun experții în nutriție, și cel mai probabil conține bacterii invizibile ochiului liber.
Departamentul de Agricultură și de Siguranță a Alimentelor din SUA recomandă să arunci la gunoi pâinea mucegăită, pentru că riscurile la care te expui sunt mult prea mari: ciupercile microscopice pot cauza reacții alergice puternice și probleme respiratorii, iar în anumite cazuri, mucegaiul poate cauza apariția unor micotoxine, care duc, într-un final, la cancer de ficat.
Cum poți să păstrezi pâinea proaspătă cât mai mult timp?
Păstrarea pâinii în frigider este inamicul cel mai mare pentru pâinea proaspătă, pentru că aerul rece din frigider grăbește procesul de deshidratare a pâinii, de 5 ori mai tare. Pe de altă parte, o soluție bună ar fi să o ții la congelator, învelită în staniol sau în folie de plastic și să o încălzești la cuptor înainte să o servești. Te vei bucura de fiecare dată de o pâine gustoasă și proaspătă!
Cea mai bună variantă rămâne păstrarea pâinii la temperatura camerei, întrucât așa își păstrează cel mai bine textura. Condiția principală pentru a lăsa pâinea pe blatul din bucătărie este să o împachetezi corect, astfel încât să limitezi expunerea la aer. Poți folosi chiar și o pungă de plastic în cazul franzelelor sau a chiflelor cumpărate, pentru că nu va atrage umiditatea care să producă mucegai. Pâinea cu coaja tare ar trebui păstrată într-o pungă de hârtie.
Sursa