Pe lângă toate schimbările care se petrec în organismul unei femei însărcinate, în perioada gravidității, schimbări esențiale au loc și la nivelul podoabei capilare. Pe când unele dintre femei se bucură de o creștere rapidă a părului, altele se confruntă cu o cădere excesivă a acestuia.

Secrete și rețete! Părul în perioada pre și postnatală

Căderea părului este un proces absolut normal

La femei, căderea părului înainte și după naștere este un proces absolut normal și, în același timp – temporar, neavând nicio legatură cu alăptatul, cum se crede. Majoritatea femeilor vor reveni la ciclul normal de creștere a firului de păr la 6-12 luni după naștere.

Aproximativ 90% din păr este în permanentă creștere, în timp ce celelalte 10% intră într-o fază de repaus. La fiecare două-trei luni părul din faza de repaus cade și permite părului nou să crească în locul său, doar că acest proces este mai pronunțat în perioada pre și postnatală.

Pierderea excesivă a părului are loc la 3-5 luni după naștere și nu afectează toate femeile, ci doar între 40 și 50% dintre acestea.

În timpul sarcinii, o bună parte din fire de păr intră în „faza de odihnă”, care face parte din ciclul normal al creșterii părului. Dacă simți o cădere abundentă, atunci, acest lucru se datorează unei deficiențe de vitamine sau minerale și ar fi bine să contactezi medicul.

Partea pozitivă...

În timpul sarcinii are loc o creștere semnnificativă a nivelului de hormoni feminini – estrogeni. Aceștia induc părul să rămână în faza de creștere. În timp ce ești gravidă, trebuie să te aștepți la o podoabă capilară de lux. De asemenea, în această perioadă ciclului vital al părului durează mai mult ca de obicei și, totodată, se lungește faza anagenă, perioada în care firul de păr tânăr crește.

Secrete și rețete! Părul în perioada pre și postnatală

Căderea părului, alte cauze ale acestui proces

Caderea părului poate fi declanșată și de alte situații precum cele ce implică o schimbare a echilibrului hormonal, estrogen/progesteron în organismul femeilor.

Cauzele ale căderii părului mai pot fi:

  • întreruperea anticoncepționalelor sau orice alt tip/metodă contraceptivă
  • avort spontan
  • avort medicamentos
  • hipotiroidie, afecțiune a glandei tiroide
  • Anemie ferodeficitară (carențe de fier în organism)
  • diete severe
  • stres psihoemoțional

Îngrijirea părului în perioada pre și postnatală

Există o serie de lucruri pe care viitoarea sau proaspăta mămică le-ar putea face pentru a avea un păr mai sănătos și să evite căderea anormală a acestuia :

  1. Consultă-te cu medicul obstetrician-ginecolog pentru a te asigura că sarcina se dezvoltă bine și pentru a preveni carențele de vitamine și minerale din organism;
  2. Evită cozi, coafuri strânse, perieri excesive, împletituri și bucle ce pot stresa părul;
  3. Consumă alimente bogate în proteine, fructe și legume care conțin flavonoide și antioxidanți;
  4. Utilizează șampoane și balsamuri, tonice fortifiante ce conțin biotină și siliciu;
  5. Părul este fragil atunci când este ud, astfel, evită pieptănatul agresiv;
  6. Dacă ai nevoie să utilizezi uscătoare sau alte instrumente de păr, încearcă să utilizezi regimul „aer rece” al acestora.
  7. Concentrează-te pe activități care te vor ajuta să te relaxezi.

Secrete și rețete! Părul în perioada pre și postnatală

În continuare vă propunem câteva remedii naturiste ce previn căderea părului stimâlând de altfel și creștere acestuia.

Ulei de măsline și gălbenuș de ou

Un tratament foarte eficient împotriva căderii părului este cel format din două linguri de ulei de măsline, un gălbenuş de ou şi câteva picături de lămâie. Masca formată se aplică pe păr (se masează scalpul) şi se lasă 40-50 de minute să acţioneze. Este indicat să-ţi acoperi părul cu un prosop. După, se şamponează şi se dă părul cu balsam.

Uleiul de măsline este un ingredient important şi în alte tratamente. De exemplu, masaţi părul cu ulei de măsline seara, înainte de a merge la culcare, iar dimineaţa spălaţi bine părul cu şampon. Uleiul de măsline se poate folosi şi în combinaţie cu usturoiul sub formă de mască, se lasă pe păr timp de 3-4 ore, după care se spală părul cu şampon.

Salvia, rozmarinul şi aloe vera

Salvia îndesește părul iar rozmarinul şi aloe vera stimulează creșterea acestuia. Le puteți folosi sub formă de infuzie, pe care să o aplicați prin masaj pe pielea scalpului, sau sub formă de ulei esențial. La fel de eficient este și ceaiul verde (bun şi pentru răceală): aplicaţi o infuzie din 2 pliculeţe de ceai la 200 de ml de apă, lăsaţi să acţioneze o oră şi clătiţi cu apă călduţă. Ceaiul verde conţine antioxidanţi care previn căderea părului şi accelerează creşterea firului de păr.

Secrete și rețete! Părul în perioada pre și postnatală

Ulei de ricin și migdale

Uleiul de ricin este recomandat în special atunci când te confrunți cu o cădere masivă a părului sau când firul de păr este foarte firav și se rupe ușor. Masca în combinație cu ulei de migdale este foarte ușor de preparat și rezultatele așteptate nu vor întârzia sa apară! Aplic-o pe părul uscat și las-o să acționeze timp de 60-90 de minute, apoi clătește bine. Este important s-o repeți o dată în săptămână! 
 
Luminița Ciorbă, medic dermatolog
Centrul medical „Extramed”

Sursa: Mamaplus.MD