Ana Bonceva. Cum să mergi în vizită la o tânără mămică, sau adevărul despre prietenii mei

Ana Bonceva. Cum să mergi în vizită la o tânără mămică, sau adevărul despre prietenii mei

-
//
13.09.2016

Ana Bonceva, antrenor de fitness, autorul blogului „Misiune posibilă: Fitness-mama”, mămică a unei fetițe minunate

Ana Bonceva. Cum să mergi în vizită la o tânără mămică, sau adevărul despre prietenii mei

Au trecut 9 luni de când în viața mea a apărut un copil. Multe lucruri le-am uitat, multe mi le aduc aminte în fiecare zi, dar există și lucruri pe care nu trebuie să le rătăcim în memorie, de aceea vreau să le împărtășesc și altora. Astăzi voi vorbi despre cum să mergi în vizită la o tânără mămică.

Pentru început, haideți să ne clarificăm dacă ar trebui în general să faceți acest lucru:  

  • dacă anterior ați văzut tânăra mămică nepieptănată, în tricou boțit și chiloți vechi, relațiile voastre, probabil, sunt destul de apropiate pentru o astfel de întâlnire;
  • dacă vizitele dumneavoastră nu presupun gustări, ceai, cafea și altele asemenea, este posibil ca tinerei mămici să îi facă plăcere;
  • iar dacă vreți să o ajutați la treburile casnice și știți ce și unde se află, sunt sigură că proaspăta mamă vă va aștepta cu braţele deschise.

La mine în vizită au venit diferiți oameni și i-am primit pe toți cu plăcere, dar nu a fost ușor întotdeauna. Există o mulțime de momente delicate, care sunt importante pentru mamele nou-născutului, deoarece fiecare privește lucrurile în felul său. În continuare vă voi povesti despre lucrurile care m-au deranjat (și să mă ierte cei care s-au recunoscut în aceste rânduri).

1) Dacă mama alăptează la sân, nu trebuie să vă uitați indiscret și să comentați acest proces. Toți sunt diferiți. Pentru unii sânii devin recipient pentru lapte, iar pentru alții ei rămân zonă intimă.

2) Nu vă așezați îmbrăcați pe patul unde stau mama și micuțul. Chiar dacă ați îmbrăcat blugii cei mai curați.

3) Preveniți despre vizită din timp și, chiar dacă ați dat telefon înainte de a ieșit din casă, nu ar fi rău să dați un mesaj din fața casei: „Am ajuns. Pot să intru?” Este posibil ca în casă să existe un cățel, care trebuie ținut sau care se bucură prea tare de venirea oaspeților.

4) Nu aduceți produse care nu pot fi mâncate în perioada alăptării, mai ales în primele luni. Pentru că ciocolata miroase atât de gustos, iar tortul de la magazin conține nu doar ingrediente naturale. Dar aceasta nu înseamnă că este interzis să aduceți mâncare!

5) Și încă ceva… Încercați să nu vorbiți doar despre copii. Desigur, nu veți putea evita această temă, dar există și o mulțime de alte subiecte interesante.

Este adevărat, aceste greșeli nu sunt o catastrofă, dar ele pot fi evitate, de aceea pur și simplu întrebați dinainte. Deși, dacă trebuie să puneți atât de multe întrebări, probabil că nu sunteți suficienţi de apropiați încât să faceți vizite în primele zile de viață ale micuțului.

Ana Bonceva. Cum să mergi în vizită la o tânără mămică, sau adevărul despre prietenii mei

Și, într-un final, încă o serie de reguli:

  • spălați-vă pe mâini imediat ce ați intrat în casă;
  • nu cereți să țineți micuțul în braţe înainte ca mama să vă propună acest lucru;
  • veniți fără copii și infecții;
  • puneți telefonul pe „silenţios”;
  • ajutați mama la treburile casnice;
  • pregătiți ceva de mâncare sau mai bine aduceți ceva de acasă (chiar dacă mama a refuzat, peste câteva ore va scoate piureul sau supa cu perișoare pe care le-ați adus și se va bucura foarte mult);
  • nu este bine să rămâneți prea mult pe ospețe. Știți cum să verificați? După 20 de minute, exclamați: „Vai, trebuie să plec, am intrat pentru o clipă!” și dacă mama nu vă va ruga insistent să mai rămâneți, înseamnă că e timpul să plecați.

P.S. În acest text este mult adevăr, ironie și cuvinte pronunțate cu zâmbetul cu buze. Cu toate acestea, dacă știți că tânăra mămică are prea multe idei de genul astă, este mai bine să nu o vizitați în primele luni după naștere.