1. Excelente pentru inlaturarea constipatiei si a problemelor digestive. Pline de fibre alimentare, sorbitol si isatin.
2. Iti protejeaza inima. O pruna proaspata medie contine 113 mg de potasiu are ajuta la reglarea hipertensiunii si reduce riscul de anevrism (atac cerebral).
3. Protejeaza impotriva cancerului si deteriorarii celulare. Curata din organism radicalii liberi vatamatori, multumita antocianinelor, pigmentii rosii-albastri din unele prune.
4. Previn diabetul. Prunele au un indice glicemic scazut, asa ca mancatul prunelor te poate ajuta sa iti controlezi nivelul zaharului din sange si reduce riscul diabetului de tip 2, conform Dieteticienilor din Canada.
5. Imbunatatesc sanatatea oaselor. Intr-un studiu, un grup de participanti a mancat prune, celalalt grup a mancat mere uscate si ambele au luat suplimente cu calciu si vitamina D. Grupul care a consumat prune a avut o densitate minerala a oaselor mai inalta la coloana si antebrate. (Universitatile de Stat din Florida si Oklahoma).
6. Au putine calorii si multi nutrienti. Acest lucru este benefic nu numai cand tii o dieta. O pruna mica contine doar 30 de calorii insa o serie larga de nutrienti.
7. Prunele distrug celulele cancerului la san. Extractul de prune poate omora celulele agresive ale cancerului la san; celulele inconjuratoare sanatoase nu au fost vatamate de tratament. (ScienceDaily.com)
8. Imbunatatesc memoria. Prunele sunt pline de antioxidanti care s-au dovedit a incetini dezvoltarea bolii Alzheimer. (Cercetari Medicale ale Universitatii Harvard).
Sursa: noi.md