Cât costă în Republica Moldova plăcerea de a aduce pe lume un copil

Cât costă în Republica Moldova plăcerea de a aduce pe lume un copil

-
//
27.03.2017

Cât costă în Republica Moldova plăcerea de a aduce pe lume un copil? Chiar dacă pentru unele familii cifra nu contează, altele analizează minuțios toate cheltuielile. Mamaplus.MD și-a propus să facă un calcul al acestora, de la planificare până la naștere.

Cât costă în Republica Moldova plăcerea de a aduce pe lume un copil

Pentru cuplurile care nu au probleme cu conceperea naturală a unui copil, cheltuielile de planificare nu sunt prea mari. Totuși viitorii părinți ar trebui să efectueze un control de rutină la medicul ginecolog. Acest control poate fi făcut la policlinica de sector și este absolut gratuit.

În cazul în care barza întârzie să vină, este momentul să vă pregătiți nu doar financiar, ci și emoțional pentru numeroase investigații, examene de laborator și rutina prin care veți trece. Indiferent de tipul instituției medicale pentru care veți opta, de stat sau privată, veți avea de urmat câțiva pași pentru depistarea cauzelor infertilității.

Prețurile consultațiilor la specialist într-un centru privat

Repromed

  • Spermograma – 450 de lei
  • Consultația la androlog – 200 de lei
  • Consultația la reproductolog – 200 de lei

ALFA DIAGNOSTICA

  • Spermograma – 300 de lei
  • Consultația la androlog – 200 de lei

Prețurile centrelor de medicină privată variază.

Printre alternativele pentru conceperea unui copil se numără însămânțarea artificială. Aceasta este una dintre tehnicele de reproducere umană asistată, menită să rezolve problemele de infertilitate ale unui cuplu și să-l ajute astfel să aibă un bebeluș.

La Repromed costurile acestei proceduri variază între 1600 de lei și 3200 de lei, plus  preparatele medicamentoase.

La Terramed costurile acestei proceduri este de 2400 de lei.

Cât costă în Republica Moldova plăcerea de a aduce pe lume un copil

Dacă ați trecut cu brio de etapa de concepere a unui copil și sunteți în așteptarea marii minuni, atunci trebuie să vă asumați și alte cheltuieli.

Alimentația unei gravide trebuie să fie bogată în fibre și vitamine, adică fructe și legume. La fel, viitoarea mămică trebuie să opteze pentru mâncare sănătoasă, preparată la aburi sau grătar. Alimentele preparate la aburi își conservă mai bine aromele proprii și elementele nutritive. În plus, sunt mult mai sănătoase. Optați pentru mese ușoare, preparate în condiții casnice și evitați să luați masa în localuri, în special excludeți fast-food-urile.

În perioada sarcinii vitaminele sunt esențiale și ca suplimente. Acestea sunt prescrise gravidelor de către medicul de familie, iar administrarea lor este foarte importantă pentru dezvoltarea fătului.

  • Prețul vitaminelor VITRUM pentru femei însărcinate este de 160 de lei.
  • Prețul vitaminelor Elevit pentru femei însărcinate este de 191,63 de lei.
  • Prețul vitaminelor Ogestan pentru femei însărcinate este de 216 lei.

Investigații în perioada sarcinii

În perioada sarcinii investigațiile la medic sunt obligatorii, precum și efectuarea analizelor, screening-urilor, ultrasonografiilor, investigațiilor doppler, cardiotopografiei ș.a. Toate acestea se fac gratuit la policlinica de sector, la anumite intervale de timp. Dacă din anumite cauze nu aveți încredere în specialiștii de la instituția medicală de stat, puteți apela la una privată.

Costuri Extramed

  • USG endovaginală – 250 de lei
  • Doppler – 450 de lei

Prețuri Terramed

  • USG endovaginală – 250 de lei
  • Doppler  – 250 de lei

Prețuri Medpark

  • USG endovaginală – 390 de lei
  • Doppler – 550 de lei

La Medpark, programul de consultare și supraveghere a gravidei din prima săptămână de sarcină și până la naștere costă 9900 de lei. Este unicul centru privat care oferă un asemenea pachet pentru femeile însărcinate.

Cât costă în Republica Moldova plăcerea de a aduce pe lume un copil

Vestimentația gravidelor

Vestimentația pentru o gravidă este un alt aspect care nu trebuie neglijat. Mai mult, când o viitoare mămică află despre sarcină, este nerăbdătoare să meargă la shopping, să procure haine pentru bebeluș, dar și să-și schimbe propria garderobă. De multe ori, prețurile hainelor pentru gravide sunt destul de mari.

  • O salopetă costă de la 600 de lei.
  • Rochiile pentru gravide costă de la 500 de lei.
  • Prețurile la pantalonii pentru gravide încep de la 600 de lei.
  • Colanții pentru gravide au prețuri începând de la 80 de lei.

Totuși hainele nu trebuie procurate din prima lună de sarcină! Formele corpului unei gravide suferă schimbări din luna a patra sau a cincea de sarcină. În primul trimestru, femeia poate purta hainele de până la sarcină. Dar este important ca acestea să fie comode și confecționate din țesături naturale. Confortul contează.

Vara aveți opțiunea hainelor oversized. Dacă în această perioadă optați pentru haine largi, bine croite și care sunt în vogă, le veți putea purta și atunci când va apărea copilul, la o plimbare prin parc etc.

Iarna puteți opta pentru salopete din catifea moale, dar și plăcută la atingere. Blugii din denim sunt o altă alternativă.

Colanții pentru gravide sunt un must-have în ultimul trimestru. Spre deosebire de colanții obișnuiți, aceștia sunt mult mai confortabili. Nu trebuie să economisim nici la acest capitol.

Lenjeria pentru gravide este și ea un must-have. La fel, este foarte important ca aceasta să fie din țesături naturale, plăcute la atingere și să-i ofere femeii un confort maxim.

Un sutien pentru gravide costă de la 380 de lei.

Și prețurile la sutienele pentru alăptat încep de la 380 de lei.

Prețurile variază în funcție de producător.

Cât costă în Republica Moldova plăcerea de a aduce pe lume un copil

Nașterea

Nașterea este cel mai important eveniment din viața unei femei. Astfel, viitoarea mămică se pregătește din timp pentru această experiență și analizează cu minuțiozitate instituția pentru care va opta, plusurile și minusurile acesteia. În cazul în care aceasta alege să nască într-un spital de stat, cheltuielile sunt neesențiale, având în vedere că polița de asigurare medicală le acoperă. În cazul nașterii într-o instituție medicală privată, costul nașterii este unul destul de mare.

Nașterea la Centrul Medpark costă 15000 de lei.

La Extramed, nașterea fiziologică vă va costa 11.000 de lei, iar cu administrarea preparatului anestezic, prețul va constitui 12.500 de lei.

Desigur, ceea ce v-am prezentat noi este o listă aproximativă a cheltuielilor esențiale, în fiecare caz totul este individual. Cel mai important este ca sarcina să fie o perioadă fericită, iar nașterea – cel mai prețios moment din viață!

Jurnalist: Xenia Bugneac