Pantofii cu toc ocupă un loc de onoare în garderoba unei femei. Tocurile pun accent pe picioare și fac mersul mai ușor. Însă, în așteptarea copilului cu toții ar trebui să ne dezicem de anumite obiceie, de unele placeri, cu scopul de a nu dăuna copilului. Deci, pot fi purtate tocurile în timpul sarcinii?
Medicii în unanimitate spun că tocurile înalte în timpul sarcinii sunt absolut contraindicate. Ele majorează greutatea la care este supusă atît coloana vertebrală, cît și picioarele, pot provoca sau exacerba durerile de spate și picioare.
Tocurile înalte cresc riscul de traume, mai ale pentru etapele de la sfîrșitul sarcinii, atunci cînd viitoarea mămică, din cauza burticii nu vede pe unde calcă, iar ligamentele ei se înmoaie pregătindu-se pentru naștere.
Pantofii cu talpa plată pentru perioada de sarcină nu reprezintă cea mai bună obțiune. Cei mai comozi și lipsiți de riscuri sunt pantofii cu toc de mărime de 3-5 cm.
Tocurile înalte în timpul sarcinii: care este problema?
În așteptarea unui copil, corpul femeii trece printr-o restructurare completă. Pe fondalul schimbărilor hormonale ligamentele tuturor extremităților treptat încep să se înmoaie și să se întindă, devenind mai flexibile, ceea ce într-un final, poate duce la plascostopie.
Tocurile cresc simțitor sarcina coloanei vertebrale la femeile gravide. Centrul de greutate este în față, lucru sporit de burta rotunda, așa încît refuzul de a abandona pantofii cu toc, poate provoca dureri puternice de spate.
Ar trebui să înțelegem că aparatul motor al omului nu este potrivit pentru tocurile înalte. Ca urmare a deplasării centrului de greutate se schimbă și poziția uterului, în asemenea caz, fătul poate să ia o poziție greșită, întorcîndu-se.
La fazele incipiente ale sarcinii un surplus de efort asupra picioarelor și bazinului, ceea ce de multe ori poate duce la amenințarea de avort spontan. O femeie gravidă care merge pe tocuri se poate împiedica și cădea, riscînd să provoace daune micuțului. În plus, în ultimile luni de sarcină, la viitoarele mămici apare așa-zisul „mers de rață”, iar tocurile, în acest caz, pot doar încurca, provocînt apariția efectului comic.
Ce pantofi să alegem?
În ciuda faptului că medicii interzic pantofii cu toc viitoarelor mame, un toc echilibrat, îngijit și nu prea înalt este mai mult decît recomandat. Mai mult, ortopezii nu recomandă să purtați îndelung pantofi cu talpă plată.
În timpul sarcinii este permis să se poarte toc, însă care nu depășește 3-5 cm. Este important să se aleagă pantofi stabili, din materiale de calitate înaltă și care au o ventilație bună. Iar pentru a cumpăra o pereche de pantofi de mărimea potrivită, mergeți la magazine seara, cînd piciorul deja e un pic umflat.