La drum cu burtică. Cum să călătorești în timpul sarcinii. Partea I

La drum cu burtică. Cum să călătorești în timpul sarcinii. Partea I

-
//
12.08.2015

Apariția unui copilul în familie aduce cu sine schimbări destul de vizibile în cee ace privește stilul de viață a părinților, mai ales daca acesta este primul copil. Încă din timpul sarcinii, viitoarea mămică mai ales, trebuie să se limitezi de la anumite alimente, distracții, să reducă activitatea fizică și evidet să-și schimbe planurile de vacanță. După ce află marea veste, mama însărcinată începe să-și facă griji: poate ea și copilașul ei din burtică să meargă în călătorii lungi? Părerile sunt diferite, dar, majoritatea medicilor sunt de acord că, dacă o femeie însărcinată se simte bine și nu există contraindicații medicale, ea poate merge în călătorie până la termenul de 27 de săptămâni, cu respectarea anumitor reguli.

La drum cu burtică. Cum să călătorești în timpul sarcinii. Partea I

Este necesar să țineți cont de noul statut, și în cazul în care înainte adorați plimbările lungi prin oraș, vizitele la teatru, restaurant și cluburi, acum trebuie să încetiniți ritmul, pentru că una dintre caracteristicile sarcinii este oboseala. De semenea nu este indicat să mergeți pe bicicletă sau la schi. Pentru o vreme uitați de pasiunea pentru sporturi extreme (surfing, alpinism, scufundări, schi etc). În caz contrar, poate surveni  nașterea în cel mai nepotrivit loc. Poate peste vreo câțiva ani vă veti aminti cu zâmbet despre asta, iar copilul dvs. va fi mândru toată viața și va povesti prietenilor săi că s-a născut pe muntelui Elbrus, în cabina de pilotaj sau oriunde în altă parte, dar mai bine nu riscați. Așa că mergeți mai bine în vacanță în locații mai puțin exotice: la mare, la sanatoriu, într-o pensiune etc.

Călătoria în timpul sarcinii este o oportunitate de a vă bucura de vacanță împreună cu copilul dvs. fără să fie nevoie să luați și o grămadă de jucării, sticluțe, scutece și căruciorul. Medicii cred că al doilea trimestru de sarcină (14-27 săptămâni) este perioada perfectă pentru călătorii: au rămas în urmă grețurile de dimineată, corpul s-a obișnuit deja cu noua sa stare, sunteți plină de energie.

În alegerea locației pentru odihnă și a transportului, luați în considerare toate argumentele pro și contra. Sarcina vă cere să-i acordați mai multă atenție fătului și stării dvs. de sănătate, așa că înainte de a porni la drum, interesați-vă dacă condițiile sanitare a hotelului, pensiunii etc. sunt adaptate noii dvs. poziții.

Dacă aveți de gând să mergeți în Asia, Africa sau America de Sud, aflați unde și ce vaccinuri sunt necesare în mod obligatoriu la intrarea în țară. Așa, cum în timpul sarcinii trebuie să fiți foarte atentă la utilizarea medicamentelor, discutați cu medicul dvst. ce medicamente vă sunt contraindicate. Evitați climatul umed și cald unde pericolul pentru infecțiile fungice este mare. De asemenea, aflați dinainte unde puteți primi îngrijire medicală adecvată și promptă la destinația în care aveți de gând să mergeți. Este puțin probabil ca v-ai dori să înceapă contracțiile premature în mijlocul savanei africane.

La drum cu burtică. Cum să călătorești în timpul sarcinii. Partea I

Dacă aveți de gând să zburați cu avionul, sau să mergeți cu vaporul, luați de la medicul dvs. o notă în scris precum că ați trecut controlul la toți specialiștii și în următoarele 72 de ore naștere este puțin probabilă (la termen mare a sarcinii). Când veți cumpăra biletul probabil nu veți fi întrebată despre termenul sarcinii, dar la înregistrare vi se poate solicita data planificată a nașterii, iar fără avizul medical ar putea să vi se interzică să urcați la bord. De asemenea cereți agenției sau interesați-vă, dacă compania aeriană pe care aveți de gând să o utilizați, are unele restricții.

În ceea ce privește drumul spre locația aleasă. În cazul în care nu aveți zbor direct, aflați dacă veți avea posibilitatea să vă odihniți sau să faceți un duș între zboruri.

În timpul călătoriei, va trebui să stați mult timp într-un singur loc, ceea ce poate provoca o circulație proastă la nivelul picioarelor. Ca urmare, picioarele se umflă, crescând riscul de tromboza sau varice. Pentru a evita acest lucru, încercați să vă așezați cât mai confortabil posibil. Dacă scaunul de alături este gol, întindeți picioarele. Periodic, faceți exerciții simple de încordare și relaxare a picioarelor; îndoiți atent piciorul; rotiți picioarele; mișcați degetele de la picioare; mergeți pe jos de-a lungul culoarului. Purtați ciorapi compresivi anti-tromboză. Descălțați pantofii pentru a vă odihni picioarele, dar rețineți că, în timpul călătoriei, ele se pot umfla, și va trebui să mergi desculț, ceea ce va arăta destul de ciudat.

Dacă este posibil, așezați-vă lângă culoar pentru a nu deranja alte persoane atunci când aveți nevoie să faceți câțiva pași. Folosiți orice oprire pentru a merge la toaleta sau pentru a vă întinde picioarele.

În timpul sarcinii, s-ar putea să fiți însoțită de un sentiment constant de foame, pentru că acum trebuie să mănânci pentru doi. Luați în geantă gustări hrănitoare ușoare (biscuiți, nuci, fructe uscate) și apă. Consultați-vă cu medicul dvs, și întrebați dacă vă poate prescrie vitamine și suplimente minerale. Puneți în geantă țo bomboane de mentă sau de lămâie ele vor reduce sentimentul de slăbiciune.

Cel mai bine ar fi să purtați haine libere din bumbac. În locul salopetei, e mai bine să îmbrăcați pantaloni largi sau o fusta cu un maiou. Într-o cabină de veceu îngustă va fi și așa destul de greu să vă mișcați, iar curele salopetei pot cădea pe jos, sau chiar în vasul de toaletă.

La drum cu burtică. Cum să călătorești în timpul sarcinii. Partea I

Dacă vă este greu să vă aplecați, purtați pantofi fără șireturi. Ar fi bine dacă ați avea o pereche de rezervă pentru a vă schimba în a doua jumătate a zilei. Și asigurați-vă că puneți în geantă și un plasture bactericid în cazul în care vă răniți picioarele în drum.

Perfect, desigur, ar fi să vă deplasați fără bagaje mari, mai ales atunci când din cauza unor împrejurări, călătoriți singură. Dar dacă aveți totuși bagaje mari, optați pentru o valiză pe roți, cu un mâner lung sau comanda un taxi până la destinație. Când călătoriți singur, trebuie să fiți sigură că veți putea face față provocărilor. Dacă credeți că aveți nevoie de ajutor, cereți să fiți ajutată, la biroul de informații sau agenția care oferă servicii suplimentare, taxi, etc. Probabil veți avea nevoie de un regim alimentar special sau de ajutor medical.

Și luați în considerare data întoarcerii, dacă nu planificați desigur să nașteți acolo unde mergeți.  Verificați ce termen al sarcinii veți avea la sfarșitul vacanței.

Înainte de călătorie, încărcați-vă cu bună dispoziție. În corpul femeii gravide au loc modificări hormonale enorme. Orice, chiar și cel mai mic detaliu poate provoca o reacție neadecvată. Astfel priviți viața cu optimism și nu vă fie frică să cereți ajutor, în cele din urmă, oriunde sunt oameni buni. Călătorie frumoasă!

La drum cu burtică. Cum să călătorești în timpul sarcinii. Partea I

Sursa