Dacă sarcina ți-a adus și neplăceri, printre care acneea hormonală sau petele hiperpigmentare, cunoscute și ca pete de sarcină, e nevoie să îți optimizezi rutina de îngrijire a tenului pentru a nu rămâne cu urme greu de corectat. Dar multe ingrediente din produsele cosmetice nu sunt indicate în timpul sarcinii, așadar este bine să te documentezi pentru a face alegerile potrivite.   

Unele produse de curățare, loțiuni de corp și de față, precum și spray-urile autobronzante conțin ingrediente interzise pentru uz în timpul sarcinii, deoarece pot interfera în dezvoltarea normală a fătului, în timp ce altele trebuie evitate postpartum pentru că se pot transfera în laptele matern.

Este important să ai în vedere, mereu, lista de ingrediente a oricărui produs cosmetic pe care îl cumperi în această perioadă și, dacă ai nelămuriri, să te consulți cu medicul obstetrician sau dermatolog. 

Mai jos, ai o listă a celor mai des întâlnite ingrediente din produsele de îngrijire, alături de recomandări sau contraindicații:

Aluminum Chloride

Acest ingredient relativ controversat se regăsește, cel mai adesea, în produsele antiperspirante, fiind principalul agent anti-transpirație. Deși este, în continuare, dezbătut în privința siguranței în uz, există cercetări care sugerează că are potențial cancerigen și că se poate transfera în laptele matern, deși nu există nicio concluzie în aceste două aspecte. Este de preferat, însă, să îl eviți, deoarece paza bună trece primejdia rea.

Acizi AHA și BHA

Acizii cu rol exfoliant sunt deosebit de populari la ora actuală, datorită multiplelor beneficii pe care le pot aduce pielii. În plus, aceștia sunt eficienți în lupta contra acneei. Deși cercetătorii au analizat posibilele consecințe pe care le poate avea aplicarea topică regulată a acizilor pe perioada sarcinii, iar concluziile acestora sugerează că folosirea acizilor AHA și BHA nu implică niciun risc pentru dezvoltarea fătului, este bine să ai în vedere că aceștia sunt absorbiți, într-o cantitate foarte mică, prin piele. Așadar, decizia îți aparține. 

Acid azelaic

Acest tip de acid are rol antibacterian și este folosit, în special, în tratamentul rozaceei, dar și în cel acneei, deoarece are proprietăți antiinflamatoare și antipigmentare. În plus, nu există nicio contraindicație de folosire în timpul sarcinii, așadar îl poți utiliza fără grijă.

Peroxid de benzoil

Această substanță este, probabil, printre cele mai des folosite tratamente împotriva acneei, dar, din păcate, cercetările indică faptul că folosirea sa în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului, deci este contraindicată. 

Dihydroxyacetone (DHA)

Acest ingredient se găsește în produsele autobronzante și nu este recomandat în timpul sarcinii. Deși efectele concrete asupra fătului nu sunt, în prezent, cunoscute, DHA este unul dintre ingredientele cu absorbție în organism, așadar este mai bine să îl eviți. 

Uleiuri esențiale

Deși multe mămici se bucură de efectele terapeutice ale aromaterapiei și se folosesc de uleiuri esențiale pentru remedierea grețurilor de dimineață sau pentru durerile de spate, este recomandat să te consulți cu medicul obstetrician în privința uleiurilor pe care le poți folosi în siguranță. În principiu, uleiurile esențiale de mandarine, mușețel și mentă pot fi folosite fără probleme, în timp ce uleiurile de ienupăr, cimbru și salvie trebuie evitate.

Acid hialuronic

Când vine vorba de hidratare, acidul hialuronic este o substanță foarte apreciată, datorită proprietăților umectante. Dacă obișnuiești să folosești acid hialuronic în rutina de îngrijire a tenului, poți sta linistită, deoarece este unul dintre ingredientele sigure de folosit pe timpul sarcinii.

Niacinamide

Niacinamidele sunt un derivat al vitaminei B, adesea folosit în tratamentul acneei, al rozaceei și pentru atenuarea aspectului de pori dilatați. În plus, niacinamidele susțin repararea barierii naturale a pielii, au proprietăți antiinflamatoare, și pot fi folosite, fără niciun risc, pe durata sarcinii. 

Retinoizi 

Derivații din vitamina A, cum ar fi retinolul, tretinoina, acidul retinoic sau retinaldehyde se găsesc atât în produsele antiacneice, cât și în cele anti-aging. Cu toate acestea, retinoizii au fost asociați, în urma cercetărilor, cu malformații ale fătului și trebuie evitate în timpul sarcinii. Dacă produsele pe bază de retinoizi fac parte din rutina ta de îngrijire a pielii, este recomandat să te consulți cu medicul obstetrician sau dermatolog în privința momentului potrivit de reintroducere a acestora după sarcină. 

Vitamina C

Vitamina C este deosebit de utilă în atenuarea petelor hiperpigmentare, stimularea sintezei de colagen la nivelul pielii și redarea luminozității acesteia, iar vestea cea mai bună este că poate fi folosită, fără niciun risc, pe parcursul sarcinii.