Pe de o parte, iarna este un anotimp relativ confortabil pentru gravide. Aerul este răcoros și plăcut, lipsesc năduful și mirosurile iritante, care pot provoca greața. Pe de altă parte, iarna ascunde o mulțime de surprize neplăcute pentru viitoarele mămici. Iată câteva sfaturi simple, dar utile, pentru a vă proteja pe dumneavoastră și viitorul copilaș.

Cum să „iernezi” cu burtică? 6 sfaturi utile

În timpul sarcinii purtați încălțăminte comodă

Alegerea încălțămintei de iarnă este o activitate de două ori mai responsabilă dacă așteptați un copil. Cizmele stilate, dar incomode, pe toc înalt sau, mai rău, pe toc ascuțit sunt periculoase pentru femeile gravide. Încălțămintea ideală trebuie să fie în primul rând comodă, solidă și stabilă, ca să nu cădeți întâmplător, lovindu-vă la picioare sau la burtă. În timpul sarcinii optați pentru cizme cu talpă stabilă, care nu va luneca, în mod ideal cu o suprafață specială sau sisteme antialunecare. Încălțămintea trebuie să fixeze bine glezna: deseori articulațiile viitoarelor mămici devin mai flexibile, iar riscul de entorse crește de câteva ori. Probabil este inutil să mai amintim că încălțămintea trebuie să fie călduroasă. Picioarele înghețate sunt un prim pas spre răceală, iar graviduțele nu ar trebui să se îmbolnăvească. 

Atenție, ghețuș!

Iarna este perioada poleiului, trotuarelor alunecoase și scărilor înghețate. Atunci când ieșiți afară, la plimbare sau cu alte treburi, respectați regulile elementare de securitate. Nu mergeți pe cărărușe înguste și înghețate, pentru a scurta drumul până la bloc sau stația de autobuz! Dacă sunteți gravidă, este mai bine să alegeți un drum mai lung, dar mai sigur. Aveți grijă pe unde călcați. Și încercați să nu cărați multe genți și pachete, astfel veți reduce semnificativ riscul de a cădea.

Cum să „iernezi” cu burtică? 6 sfaturi utile

În timpul sarcinii îmbrăcați-vă corespunzător vremii de afară

Sună banal, însă îmbrăcămintea corectă de iarnă vă va proteja de multe neplăceri. Chiar dacă până acum nu ați purtat niciodată căciulă, sarcina este perioada când trebuie să vă revizuiți obiceiurile, în special dacă afară este ger. Geaca sau paltonul de iarnă trebuie să ajungă cel puțin până la jumătatea coapsei. Spatele descoperit pe timp de iarnă este cel mai mare dușman al gravidelor! Partea de jos a burții trebuie să fie protejată. Nu uitați de bandajele pentru gravide: el va încălzi burta și va reduce semnificativ presiunea pe coloană, lucru foarte important în timpul plimbărilor la aer curat. Însă nu exagerați cu hainele groase. Dacă vă veți îmbrăca prea gros, veți transpira mult și ați putea răci. Pentru a evita transpirația, purtați termolenjerie confecționată din stofe speciale. Încă un sfat mic, dar util: dacă planificați să petreceți afară o perioadă mai îndelungată, pe ploaie sau lapoviță, luați cu dumneavoastră o pereche de tălpi interioare de schimb – în caz că vă udați la picioare.

Doar eforturi fizice moderate

Plimbările regulate sunt recomandate practic fiecărei viitoare mămici. Dacă veți ieși zilnic afară pentru cel puțin jumătate de oră, vă veți adapta rapid la scăderile treptate de temperatură. Însă activitățile fizice trebuie să fie raționale: sporturile extreme de iarnă este mai bine să le amânați. Plimbările liniștite prin parc sau pădure sunt preferabile schiatului sau patinatului.

Cum să „iernezi” cu burtică? 6 sfaturi utile

Cât mai puțin transport public

Să ajungi dintr-un capăt al orașului în altul cu câteva mijloace de transport public este o solicitare prea mare pentru organism în timpul sarcinii, în special iarna, din cauza variațiilor bruște de temperatură. Atunci când afară sunt -20 °C, iar în autobuz temperaturile ating + 25 °C, organismul suferă un stres puternic. De aceea, dacă este posibil, optați pentru trasee mai ușoare.

Transportul public este periculos și din cauza aglomerației. Iarna este sezonul gripelor și răcelilor, de aceea în transport este foarte simplu să înhăţați un virus de la un pasager care a strănutat la jumătate de metru de dumneavoastră. Dacă trebuie să mergeți undeva în orele de vârf, ar fi bine să purtați pe față o mască medicinală. 

Mai multe vitamine pentru mamă și copilaș

Este important să nu uitați nici că în perioada de iarnă trebuie să vă asigurați pe dumneavoastră și viitorul copil cu vitaminele și mineralele necesare. De aceea încă un sfat – încercați să vă alimentați cât mai echilibrat și sănătos. Din meniul dumneavoastră nu trebuie să lipsească legumele proaspete, peștele, produsele lactate. În perioada sarcinii organismul are nevoie în special de fier și acid folic, de aceea administrați complexe de vitamine special concepute pentru gravide, dacă medicul vi le recomandă.

Cum să „iernezi” cu burtică? 6 sfaturi utile

Sursa