Mulți bărbați consideră că nu este treabă de bărbați să calci, să cureți podele, să schimbe scutecul copiilor. În același timp, femeile sunt total epuizate făcând față jobului, dar și familiei și treburilor casnice. Prin urmare, în cele mai multe familii apar certurile, dezamăgirile și chiar amenințarea despărțirii. În cadrul unui interviu pentru CSID, Cristina Andreea Stan, consilier pentru dezvoltare personală, specialist în activitatea de coaching, NLP master, a punctat momentele cruciale care pornesc în familie și ce rol are educația oferită de mame pentru băieții lor.
”Totul pornește de la exemplul pe care cei mai mulți băieți îl văd în familie, implicarea totală și exclusivă a femeilor în treburile casnice, chiar dacă ele au un job de cele mai multe ori la fel de solicitant ca al soțului. Dar, pe lângă job, mai au de bifat tot ceea ce ține de casă. Soțul și copiii nu se implică foarte mult în aceste activități.
Din păcate, multe mame transmit, încă, acest model mai departe băieților, încurajându-i pe aceștia în neimplicarea lor și la vârsta adultă (în ideea ca nu cumva viitoarea soție să ”profite”).”, susține Cristina Andreea Stan.
Specialista mai punctează că realitatea este cu totul diferită chiar după nuntă sau apariția primului copil în multe cupluri.
”Basmul iubirii perfecte se termină, ne trezim la realitate și începe frustrarea, pentru că nu prea știm ce să facem și cum să gestionăm relația, având în spate aceste așteptări nerealiste de tipul ”iubirea învinge totul!”. Iubirea este minunată și este un ingredient necesar într-o relație, însă doar ea, de una singură, nu este suficientă, iubirea nu are puteri magice, nu poate rezolva chiar orice! Soțiile, partenerele, iubitele trebuie să fie mereu aranjate dar și cu casa curată și copiii hrăniți și cu job de succes.”, a mai adăugat experta în dezvoltare personală.
Potrivit studiilor internaționale, bărbații petrec în medie 26 de minute pe zi pentru îngrijirea copilului, față de 46 de minute, în cazul femeilor, 27 de minute pentru gătit, față de 54 de minute cât gătesc zilnic doamnele şi doar 4 minute pentru a spăla şi a strânge rufele murdare, în comparație cu 18 minute, timpul alocat în acest scop de femei. În schimb, bărbații alocă un timp dublu față de partenere pentru reparații şi grădinărit.
Mai multe studii internaționale au arătat că, nevoiți uneori să îndeplinească atribuții casnice, bărbații pot reacționa violent pentru a-şi reconfirma poziția. Acest lucru se întâmplă mai ales deoarece bărbații îşi simt amenințată masculinitatea atunci când li se cere să spele vase sau să îndeplinească alte sarcini considerate de datoria femeilor. Sursa cea mai frecventă a acestor reacții negative datează încă din copilărie.