Un obicei pe care majoritatea părinților îl evită ar putea duce la o inteligență mai mare în rândul copiilor. Mulți dintre adulții care au copii îi sfătuiesc pe cei mici să nu facă asta, dar studiile recente au demonstrat că acțiunea este de ajutor pentru mintea lor. Mai exact, este vorba despre jocurile video. Specialiștii au folosit o cantitate „masivă” de date pentru a determina ce se întâmplă cu copiii care petrec un timp peste medie jucându-se. Mulți dintre minori adoră să petreacă mult timp în fața calculatorului sau a tabletei.

Rezultatele aduse în prim-plan au fost izbitoare și i-au uimit și pe experți. Ele reprezintă un motiv pentru a face opusul a ceea ce mulți părinți au predicat zeci de ani. Cercetătorii au publicat noile informații în jurnalul online evaluat Scientific Reports. Ei au descoperit că elevii care au petrecut mai mult timp jucând jocuri video decât colegii lor au ajuns să aibă un IQ mai mare. Micuții au fost atent studiați timp de doi ani.

„În timp ce copiii care jucau mai multe jocuri video la zece ani nu erau, în medie, mai inteligenți decât copiii care nu jucau, ei au arătat cele mai multe câștiguri în inteligență după doi ani, atât la băieți, cât și la fete. De exemplu, un copil care a fost în top 17% în ceea ce privește orele petrecute jucând și-a crescut IQ-ul cu aproximativ 2,5 puncte mai mult decât copilul mediu, în doi ani. Aceasta este o dovadă a unui efect benefic, cauzal, al jocurilor video asupra inteligenței”, au spus autorii testului.

Cercetătorii, de la universități din Țările de Jos, Germania și Suedia au intervievat mii de copii americani și au folosit date din programul Adolescent Brain and Cognitive Development (ABCD), care se autoproclamă „cel mai mare studiu pe termen lung al dezvoltării creierului”. Nu mai puțin de 5.000 de copii au participat la studiu de cel puțin două ori când aveau 9 și 10 ani.