Vară, soare, poftă de mare… Dacă urmează să mergeți pe litoral vara asta împreună cu copiii, este important să-i obișnuiți din timp cu tot ceea ce înseamnă bălăceală și chiar înot, ca să nu aveți parte de un ditamai ”concert” pe malul mării. Uneori o vacanță grozavă se poate transforma, în câteva minute, într-o tragedie. Atunci când sunt copiii în apă trebuie să funcționeze perfect câteva reguli de prevenție, afirmă medicul pediatru Mihai Craiu. Specialistul le-a oferit părinților câteva recomandări prețioase în ceea ce privește înotul.

  1. Învățați copiii să înoate. Chiar și cei mai mici copii pot fi învățați să o facă! Nu există preșcolar sau școlar prea mic pentru a fi dus la ore, pentru a învăța, sub supraveghere, să înoate. Eventual mergeți și dvs la astfel de lecții.
     
  2. Folosiți mereu un partener de înot pentru copilul dvs. Acesta poate ajuta la supraveghere și poate da imediat alarma, chiar dacă nu poate, fizic, să iși salveze colegul de piscină. Copiii mici nu ar trebui lăsați să intre singuri în apă!
     
  3. Evitați dispozitivele plutitoare care nu sunt atașate de corpul copilului (saltele gonflabile, animale de plastic, diverse obiecte flotante). Acestea pot crea o falsă senzație de siguranță. Atât copilului cât și părinților... Sunt suficiente 18 secunde sub apă pentru ca viața unui copil să fie pusă în pericol.
     
  4. Când sunteți cu copilul la piscină/mare stați în permanență cu ochii pe el. Dacă plecați undeva sau vorbiți la telefon rugați un cunoscut să urmărească ATENT copilul dvs, până reveniți "la post".

”Vacanța este un moment ideal pentru relaxare. Dar NU și atunci când intră copiii în apă! Atunci trebuie să fiți foarte atenți. Altfel o să tot fie la știri povești triste. Dați copiii la lecții de înot... chiar dacă nu vor avea performanțele lui David Popovici ar putea salva alt copil dintr-o situație periculoasă!”, subliniază medicul Mihai Craiu într-o postare pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.