Este extrem de important să le citim copiilor înainte de culcare, fie şi câteva pagini. Şi asta pentru că lectura de seară ajută foarte mult la dezvoltarea celor mici, aducând o serie de avantaje incontestabile.
Îi ajutaţi pe cei mici să îşi dezvolte mai repede limbajul
Copiii îşi vor dezvolta această abilitate într-un mod relaxant şi haios. Încă de la o vârstă fragedă, dacă le arataţi copiilor pozele dintr-o carte de poveşti şi dacă le denumiţi pe fiecare în parte, cei mici vor învăţa mai repede să se exprime. Ei vor învaţa să se exprime mult mai repede dacă vă aud și pe voi vorbind. Cele mai multe poveşti pentru copii conţin fraze simple care se repetă de mai multe ori. Această repetiţie este foarte eficientă şi îi ajută pe copii să înveţe și să memoreze treptat verbe, substantive, adjective.
Le dezvoltaţi inteligenţa emoţională
Povestile sunt o modalitate eficientă de a-i învăța pe copii mai multe despre viaţă. Acestea ajută copiii să inţeleagă diferite situaţii de viaţă şi îi ajută să îşi exprime sentimentele în legatură cu aceste situaţii.
Îi ajutați să-și dezvolte imaginaţia
Imaginaţia are un important în viaţa unui copil, este strâns legată de dorinţele noastre, de aşteptările şi de visele noastre. Poveştile stimulează această imaginaţie şi permite copiilor să îşi dezvolte ideile cu mai mare uşurinţă. O imaginaţie bogată va ajuta copiii să îşi dezvolte şi creativitatea pe viitor.
Poveştile îi ajută pe copii să se concentreze
Faptul că trebuie să lase deoparte alte activităţi şi să se relaxeze în timp ce asculta o poveste îi va ajuta pe copii să se concentreze mai uşor pe viitor. Această abilitate este extrem de importantă pentru o buna dezvoltare a viitorilor adulţi.
Cititul înainte de culcare stimulează dragostea pentru lectură
Lectura poveştilor înainte de culcare are un rol important în stimularea profundă a dragostei pentru citit, punând, bazele unui obicei sănătos, pe termen lung, în acest domeniu. Cititul constant în fiecare seară este în acelaşi timp şi un antidot la invazia internetului şi televiziunii, care în multe cazuri acaparează copiii şi îi fac pe părinţi să neglijeze importanţa lecturii.
Poveştile citite de taţi, un rol mare în dezvoltarea copiilor
Un rol important în dezvoltarea cognitivă a copiilor îl au poveştile citite de către taţi. „Poveştile citite de taţi aduc un plus întregului proces de lectură. Atunci când bărbaţii îşi pun la contribuţie capacităţile de interpretare ale unei poveşti, ei îi încurajează, implicit, pe copii să-şi folosească mai mult imaginaţia. În plus, pe parcursul cititului taţii pun tot felul de întrebări abstracte, spre deosebire de întrebările faptice referitoare la ceea ce citesc pe care le pun mamele. În acest fel, bărbaţii creează adevărate discuţii cu rol de stimulare a inventivităţii copiilor şi suscită mai mult creativitatea celui mic, capabil, astfel, să ofere interpretări proprii şi răspunsuri mai complexe. Ulterior, prin provocările poznaşe făcute de părinte, care sunt în esenţă o provocare cognitivă, este încurajată, din nou, şi dezvoltarea limbajului la copii”, spune psihologul Alina Ionescu.
Lectura de seară, un timp special petrecut de părinţi cu copiii
Prin lectură, mai ales dacă aceasta se face cu diferite tonalităţi şi chiar cu imitatul vocii unor personaje, se consolidează legătura dintre adult şi copil, ca şi fascinaţia celui mic faţă de citit. Așa că, citiți poveşti copiilor voştri, seara, la culcare, sub pătura pufoasă şi călduroasă care va fi martora celor mai grozave călătorii în lumea imaginaţiei.