Doar o femeie poate înțelege o altă femei în timpul menstruație. Nu este suficient că starea de spirit se schimbă cu viteza luminii, mai apar și tot felul de spasme, vârtejuri, grețuri… Uneori în aceste zile ne rupem total de viață, și nu ne pot ajuta nici prietenii, nici medicamentele.
În realitate, totul nu este chiar atât de rău. Mii de femei se simt excelent în pofida menstruației, iar secretul lor este simplu – trebuie să respectați câteva reguli simple și să acordați organismului dumneavoastră o atenție mai mare. Despre asta vom vorbi în continuare.
1. Sportul. În zilele de ciclu, eforturile fizice sporite ar trebui excluse sau, cel puțin, reduse la minimum. De exemplu, alergatul zilnic poate fi înlocuit cu plimbări. Aceasta se explică prin faptul că exercițiile fizice sunt un efort suplimentar pentru organism, iar activitatea în exces poate intensifica hemoragia.
2. Procedurile termice. Este mai bine să evitați saunele și băile fierbinți, în special în primele zile de ciclu. Și nu vorbim aici neapărat de faptul că aceste proceduri pot intensifica hemoragia. De fapt, în aceste zile crește riscul de infectare a organismului, deoarece colul uterin este puțin deschis, iar hemoragia creează un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor. De aceea în zilele critice băile fierbinți ar trebui înlocuite cu dușuri călduțe.
3. Viața sexuală. Având în vedere sensibilitatea la infecții a organismului, în perioada ciclului este mai bine să renunțați la viața sexuală, măcar în primele zile. Dacă totuși ați decis să nu vă limitați plăcerile, folosiți obligatoriu prezervative.
4. Medicamentele. În timpul menstruației trebuie să întrerupeți administrarea preparatelor care subțiază sângele. De exemplu, dacă folosiți aspirină pentru reducerea febrei, în perioada ciclului este mai bine să o înlocuiți cu paracetamol. Aceasta va permite evitarea pierderilor abundente de sânge și, ca urmare, slăbirea organismului. Acest sfat nu se referă la persoanele care administrează regulat, la indicația medicului, preparate care fluidizează circulația sangvină. Printre aceștia se numără bolnavii de ischemie, cei care au suferit un infarct și un accident vascular cerebral, bolnavii de varice, aritmie etc.
5. Operație. Intervențiile chirurgicale programate în timpul zilelor critice ar trebui amânate, chiar dacă vorbim despre o vizită banală la stomatolog. În această perioade chiar și cele mai mici operații sunt suportate mai greu de organism, pentru că sângele se coagulează mai greu. Corespunzător, și riscul de complicații este mai mare.
Dacă însă menstruația este neregulată, însoțită de dureri sau stări generale de rău, nu amânați vizita la ginecolog. În primul rând, menstruațiile cu probleme sunt un semn ale unor boli sau modificări hormonale, care necesită corectare. În al doilea rând, medicul vă va recomanda un tratament sau măsuri profilactice potrivite pentru dumneavoastră, care să vă ajute să depășiți cauzele disconfortului, și nu doar să luptați cu simptomele.