Vaccinul anti-HPV (Virusul Papilloma Uman) reduce cu aproximativ 90% cazurile de cancer de col uterin, arată primele date din lumea reală publicate în revista Lancet, potrivit BBC. Aproape toate cancerele sunt cauzate de virusuri, iar speranța este aceea că vaccinarea ar putea elimina în mare măsură boala. Cercetătorii au spus că succesul înseamnă şi că cele vaccinate vor trebui să facă mult mai puține teste Papanicolau.

Vaccinul este recomandat fetelor cu vârste de peste 11 ani. Din 2017, în Republica Moldova a fost introdus vaccinul împotriva HPV, pentru fetele cu vârsta de 10 ani (poate fi administrat de la 9 ani) pentru a le proteja de riscul apariției cancerului de col uterin pe tot parcursul vieții. Vaccinul poate fi administrat până la 26 ani. Băieții și bărbații la fel sunt eligibili pentru vaccinare.

Mai multe detalii despre studiul desfășurat în Marea Britanie

Studiul a urmărit ce s-a întâmplat după ce vaccinul a fost introdus pentru fetele din Anglia în 2008. Acele fete sunt acum adulți cu vârste de peste 20 de ani. Studiul a arătat o reducere atât în apariția de leziuni pre-canceroase, cât şi o reducere de 87% în apariția cancerului de col uterin.

„Impactul a fost uriaş”, a spus profesorul Peter Sasieni, unul dintre cercetătorii de la King’s College London.

Reducerea a fost mai puțin dramatică atunci când adolescenții mai mari au fost imunizați, ca parte a unei campanii de recuperare. Asta pentru că mai puțini din această grupă au decis să accepte vaccinarea şi, în mod ideal, serul ar trebui administrat înainte ca persoanele să devină active sexual.

Per ansamblu, studiul estimează că programul HPV a prevenit aproximativ 450 de cancere şi 17.200 de pre-cancere.

Profesorul Sasieni a mai afirmat că este „doar vârful aisbergului”, pentru că cei vaccinați sunt încă destul de tineri să se îmbolnăvească, astfel că cifrele nu vor face decât să crească în timp.

Există încă întrebări legat de cât timp durează protecția oferită de vaccin şi dacă va fi necesară o doză suplimentară la un moment dat. În plus, există mai mult de 100 de tipuri de HPV.

În Marea Britanie este folosit un vaccin care protejează împotriva a două dintre ele şi va fi introdus unul care protejează în cazul a nouă virusuri.

Aproximativ 99% din cancerele de col uterin sunt cauzate de virusuri papilloma umane. Din acest motiv, mai mult de 100 de țări au început folosirea vaccinului ca parte a planului Organizației Mondiale a Sănătății de a se apropia de eliminarea acestui tip de cancer.