Lubrifierea insuficientă a vaginului este o problemă cu care se confruntă, de obicei, femeile la menopauză, însă neplăcerea poate apărea şi la cele tinere, din cauza dezechilibrelor hormonale. Lipsa lubrifierii vaginale nu este o problemă medicală, dar dacă nu este tratată, poate duce la infecţii.
Pentru că este un organ foarte delicat, vaginul se poate răni când nu este suficient lubrifiat, mai ales în timpul actului sexual, atunci când există fricţiune pe pereţii săi. Mişcările provoacă durere şi răni, crescând riscul de infecţii şi boli. Scăderea lubrifierii vaginale poate fi tratată respectând câteva reguli esenţiale ori prin modificări în dietă şi folosirea lubrifianţilor.
Vaginul se lubrifiază datorită glandelor care sunt localizate la nivelul colului uterin. Umezeala produsă de acestea se deplasează spre colul uterin şi pătrund în canalul vaginal, ajutând la eliminarea celulelor moarte din vagin.
În timpul actului sexual, lubrifierea vaginului este esenţială pentru a uşura disconfortul şi durerea în urma fricţiunii. Glandele Bartholin, care se află la deschiderea vaginului, sunt cele care produc lubrifiere suplimentară atunci când o femeie este excitată. Lipsa lubrifierii vaginale în timpul actului sexual poate fi cauzată de preludiul inexistent.
Cele mai multe femei care au ajuns la menopauză, din cauza scăderii nivelului estrogenului, se confruntă cu uscăciune vaginală. Aportul de alimente care au în compoziţie fitoestrogeni, precum soia, seminţele de in, cireşele sau ţelina previn uscăciunea vaginală şi reglează nivelul estrogenului în organism.
Ce trebuie să eviţi
Pentru femeile care se confruntă cu această problemă, există anumite lucruri pe care trebuie să le aibă în vedere. În primul rând, consumul de apă potabilă asigură lubrifierea vaginală. În schimb, cofeina, alcoolul şi alte băuturi diuretice trebuie evitate complet, deoarece acestea ca efect uscarea canalul vaginal.
Produsele dure și parfumate, care conţin substanţe chimice, trebuie să nu fie folosite în zona intimă, pentru că distrug echilibrul pH-ului din vagin. Duşurile vaginale nu fac decât să scadă lubrifierea vaginală, aşa că, evită-le.
Alte remedii pentru tratarea absenței lubrifierii:
- Mănâncă alimente bogate în vitamina C care protejează pielea - ardei roșu, semințe de pin și de floarea soarelui, portocale. Adoptă o dietă sănătoasă, fără alimente procesate. Produsele care conțin sirop de fructoză de porumb, glucide rafinate și sare dezechilibrează flora vaginală. De asemenea, consumă cel puțin cinci legume și două fructe pe zi și alege produse organice care nu conțin conservanți, pesticide și hormoni care perturbă echilibrul hormonal.
- Evită grăsimile saturate și trans - saturate. Alege ulei de măsline sau de canola în defavoarea uleiului de palmier sau de floarea soarelui. Consumă acizi grași omega -3 din pește gras, nuci, ulei de rapiță sau de in.
- Efectuează exerciții fizice deoarece pun în mișcare endorfinele și ameliorează simptomele cauzate de menopauză.
- Efectuează un examen ginecologic complet și alte tipuri de evaluări clinice dacă suferiți de o afecțiune precum diabetul. Aflați nivelurile de hormoni, tiroidă și starea glandelor suprarenale. Discutați cu medicul personal despre opțiunile de progesteron.