mamaplus

Unele femei își scot singure steriletul acasă, după ce urmăresc tutoriale pe internet

-
//
07.09.2021

După ce s-a înregistrat o creștere a numărului de femei care suferă de urmări neplăcute în urma îndepărtării de sine stătătoare a steriletului, medicii in cu o avertizare și susțin că procedura nu este deloc una simplă și nici lipsită de riscuri, deși așa pare, la prima vedere.

Steriletul este un dispozitiv intrauterin cu scop contraceptiv care are o eficacitate de peste 99% în prevenirea sarcinii, pe o durată de aproximativ 10 ani. Deși inserarea unui astfel de dispozitiv este gratuită, pentru scoaterea (extracția) lui de către personal medical avizat în vederea prevenirii complicațiilor, femeile trebuie să plătească o anumită sumă de bani, în funcție de clinica pe care o aleg și de experiența medicului care efectuează procedura.

Din acest motiv, dar și pentru că pot apărea simptome neplăcute după inserarea steriletului, pe care unii medici nu le consideră justificate pentru extracția dispozitivului, unele femei decid să își scoată singure steriletul, acasă, urmărind tutoriale pe TikTok sau Youtube. Medicii avertizează însă că procedura nu este deloc una simplă și nici lipsită de riscuri, deși așa pare, la prima vedere.

Unii medici amână intenționat extracția steriletului sau chiar refuză să facă acest lucru, motivând că simptomele acuzate de paciente nu sunt cauzate de acest dispozitiv, spune Jamie Manzer, o femeie care postează filmulețe explicative pe TikTok.

„Medicul a refuzat să-mi scoată steriletul. În schimb, mi-a recomandat să merg la psiholog pentru că bănuia că sufăr de anxietate”, a declarat ea.

Deși eficacitatea steriletului este aproape de 100%, unele femei se pot confrunta cu reacții adverse. Este și cazul lui Martisha Perry, o femeie din Georgia care a postat un videoclip pe Youtube în care detaliază cum se extrage steriletul acasă. Clipul video a strâns până acum peste 20.000 de vizualizări.