mamaplus

Un chirurg explică ce ar trebui să facă fiecare femeie pentru a preveni apariția cancerelor ginecologice

0
//
08.09.2021

Pentru prevenirea cancerelor ginecologice, este recomandată prezentarea femeii o dată pe an la medicul ginecolog pentru efectuarea de investigații. Este prima regulă de care ar trebui să țineți cont și dacă vă doriți să preveniți anumite afecțiuni ginecologice sau chiar infertilitatea. Cât despre cancerele ginecologice, acestea pot fi observate înainte de a deveni active sau din primele faze. Efectuarea acestui consult este de importanță vitală chiar dacă simptomele nu sunt prezente, susţin medicii.

Mahmut Guden, medic chirurg specialist în ginecologie şi obstetrică afirmă că nu există o cauză comună pentru cancerele ginecologice şi că următorii factori măresc riscul apariției sale:

  • creşterea numărului de celule în cazul cancerului de uter
  • obezitatea
  • menstruația la vârstă mică (înainte de 12 ani)
  • menopauza la vârste înaintate (după 55 de ani)
  • tratamentul cu hormoni estrogeni
  • afecțiunile de ovar polichistic
  • medicamentele utilizate pentru cancerul la sân
  • rude care au avut cancer la sân sau intestin, hipertensiune, diabet, expunerea abdomenului la radiații

Anamneza genetică măreşte riscul

În cazul cancerului de col uterin, următorii factori sunt considerați drept factori de risc: fumatul, afecțiunile transmise pe cale sexuală în special infecția cu virusul  papillom (HPV), activitatea sexuală la vârstă mică, femeile cu parteneri multipli, situația socio-economică precară.

“În cazul cancerului ovarian nu a putut fi specificată o cauză specială însă se consideră că vârsta, factorii ereditari, dieta bogată în grăsimi animale, utilizarea pudrei şi factorii genetici influențează apariția cancerului ovarian. Spre exemplu, riscul ca o femeie să aibă cancer ovarian este de 1,4% în timp ce acest procent creşte la 5% în cazul în care femeia are o rudă de gradul întâi care a avut cancer ovarian şi la 7% în cazul în care femeia are două rude de gradul întâi care au avut cancer ovarian”, explică medicul.

Simptome diferite pentru diverse tipuri de cancer

Simptomele cancerelor ginecologice sunt diferite în funcție de organul pe care îl afectează. Simptomele cancerului de col uterin pot apărea sub forma hemoragiei vaginale după actul sexual, creşterea în volum sau timp a menstruației, scurgeri vaginale de culoare maro. În faze avansate, pot fi observate dureri de mijloc sau inghinale, dificultate la urinare sau edem la nivelul membrelor inferioare.

“Cancerul uterin este un tip de cancer care prezintă din timp simptome. Un simptom înainte de menopauză sau în timpul menopauzei sunt hemoragiile anormale. Cancerul ovarian prezintă simptomele târziu iar simptomele nu sunt specifice afecțiunii. Edemul abdominal, durerea, creşterea perimetrului abdominal, hemoragia vaginală anormală sunt simptomele cele mai des întâlnite.

Deoarece simptomele apar foarte târziu, 70% din cazurile de cancer ovarian sunt diagnosticate în faza a 3-a sau a 4-a. Simptomele care intervin cel mai des în cazul cancerului vulvar sunt mâncărimea cronică, masă la palparea vulvei, hemoragie şi ulcere”, declară reprezentanții Grupului Internațional de Spitale Medical Park din Turcia.

Diagnostic timpuri prin testul Papanicolau

Pe măsură ce sunt dezvoltate metode pentru diagnosticarea cancerelor ginecologice, procentul de reuşită pentru tratament creşte în mod proporțional. Dintre cancerele ginecologice cancerul de col uterin este tipul de cancer care în ultimii ani este diagnosticat din ce în ce mai timpuriu.

“Pe baza testului Papanicolau se efectuează analiza citologică a celulelor colectate din colul uterin iar astfel modificările celulare care au potențial de a deveni celule canceroase pot fi depistate timpuriu. Odată cu eliminarea acestor leziuni s-a constatat o reducere importantă a numărul de decese în urma cancerului de col uterin. Astfel, un singur test Papanicolau negativ, reduce riscul cancerului de col uterin în procent de 45%”, explică chirurgul.

Feriți-vă de obezitate!

Printre metodele care pot fi utilizate pentru prevenirea cancerului uterin se numără prevenirea obezității, neutilizarea estrogenilor şi tratamentul corect al afecțiunilor uterine care este posibil să se transforme în cancer.

“În cazul utilizării pastilelor contraceptive şi a existenței cazurilor de cancer ovarian în familie pot fi recomandate intervenții profilactice. Adică, ovarele pot fi extirpate. Însă acest lucru este posibil să nu elimine întotdeauna posibilitatea apariției cancerului. Cea mai bună metodă de protecție împotriva cancerelor ginecologice este prezentarea la medic pentru consultațiile anuale de rutină”, conchide dr. Mahmut Guden.