Inflamația gâtului (faringita, angina, amigdalita) este o problemă frecventă la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 14 ani. În perioada rece a anului, practic, este imposibil de evitat infecțiile respiratorii la copii, deoarece ei frecventează grădinițele, școlile unde fac „schimb” de aceste infecții. 

În peste 90% dintre cazuri se administrează antibiotice. De ce? Pentru că atât medicul, cât și părinții sunt nevoiți să facă o alegere: dăm antibiotic copilului ca să nu ajungă la complicații sau nu dăm antibiotic pentru a preveni reacțiile nedorite, precum: dereglări intestinale (disbacterioză), scăderea imunității, alergii etc. Evident, frica de complicații în majoritatea cazurilor învinge, deși faringitele acute pot fi cauzate de diverse infecții, viruși, bacterii, ciuperci.

În faringita virală și fungică antibioticele sunt ineficiente, ba chiar dăunătoare. De asemenea, în faringita bacteriană, antibioticele nu sunt întotdeauna necesare.

Pe de altă parte, unele faringite bacteriene pot provoca complicații grave. Cea mai periculoasă este angina cauzată de Streptococul ß-hemolitic A. La copii acesta se întâlnește în 20-30% cazuri de faringite acute. Streptococul ß-hemolitic este foarte contagios, întrucât se transmite pe cale aeriană. Apropo, scarlatina la fel este provocată de Streptococul ß-hemolitic. 

Complicațiile precoce (purulente) ale anginei streptococice: otita, sinuzita, abcesul paratonsilar, limfadenita purulentă, pneumonia, meningita, septicemia, endocardita bacteriană, șocul toxic.

Complicațiile întârziate (nepurulente) ale anginei streptococice: afectarea inimii (febra reumatismală, distrugerea valvelor cardiace, carditele și cardiomiopatiile autoimune, insuficiența cardiacă); afectarea rinichilor (glomerulonefrita, insuficiența renală); afectarea articulațiilor (artrita reumatoidă); alergii grave (urticaria cronică).

Pentru evitarea acestor complicații sunt necesare 2 lucruri:

 • Depistarea cât mai rapidă a Streptococului ß-hemolitic;
 • Inițierea imediată a tratamentului cu antibiotic (care trebuie sa dureze minimum 10 zile).

Problema este că în primele zile ale bolii, chiar și pentru un medic experimentat, e foarte dificil de diferențiat faringita virală de cea streptococică. În acest sens, este nevoie de confirmarea de laborator (frotiu din gât), dar rezultatul este gata în decurs de 3-5 zile, timp în care se pot dezvolta complicații. Sensibilitatea (veridicitatea) metodei frotiului oscilează între 63% - 85%. Anume din aceste motive medicul de obicei indică antibiotic, pentru „siguranță”. 

Pentru a primi un răspuns mai rapid și mai exact, au fost create TESTE EXPRES de identificare a Streptococului ß-hemolitic A (așa-numitele streptoteste). În țările occidentale streptotestele la moment sunt niște teste de rutină și fiecare medic de familie le are în biroul său. 

mamaplus

Streptotestul No-step Strep A este un test expres produs în Israel, care permite detectarea infecției streptococice în gât timp de 5 minute! Acesta e un test unic în lume, foarte simplu de utilizat și nu necesită o pregătire specială. Testul poate fi efectuat în biroul medicului, la patul pacientului și chiar acasă, întrucât orice mămică îl poate efectua în mod individual, informând medicul despre rezultatul final.  

Beneficiile testului expres No-step Strep A:

 • Rezultat imediat - 5 minute;
 • Sensibilitate - 98%;
 • Acuratețe diagnostică - 99,1%;
 • Individual (se vinde 1 test în cutie separată);
 • Simplu de efectuat;
 • Erorile umane sunt excluse (reacția are loc în interiorul dispozitivului);
 • Condiții sterile;
 • Are tot necesarul în set (inclusiv bețisorul cu tamponaș steril);
 • Nu necesită păstrare la frigider (poate fi luat la drum, în călătorie);
 • Permite inițierea imediată și țintită a tratamentului antibacterian (în cazul testului pozitiv);
 • Reduce antibioterapia nejustificată cu 43%.

Testul No-Step Strep A, produs în Israel conform celor mai înalte standarde de calitate din lume, este exportat în peste 40 de țări. De asemenea, testul fost supus testărilor clinice și de laborator, posedă toate certificatele internaționale de calitate, iar acum este înregistrat și în Republica Moldova.

De reținut: După efectuarea testului trebuie neapărat să informați medicul despre rezultat! Evitați autotratamentul!

Testul expres la Streptococul ß-hemolitic No-Step Strep A este disponibil în: Farmacia Familiei, Orient și Apoteka.

Mai multe informații găsiți AICI