Multe dintre femei se confruntă cu anexită, numită și boala inflamatorie pelvină sau popular „răceală la ovare”. Pentru a ști cum să o tratăm, e important să aflăm ce o cauzează și cum se manifestă.

Totul despre Anexită, boala denumită greșit “răceală la ovare”

Ce este anexita

Anexita, sau boala inflamatorie pelvină, este o afecțiune care se manifestă prin inflamații și disconfort la nivelul organelor genitale feminine: colul uterin, uterul, trompele uterine și uneori ovarele. Denumirea populară de „răceală la ovare” nu este tocmai corectă, pentru că această afecțiune nu are cauze similare cu ale răcelii și nu se manifestă în același mod.

Anexita afectează în general femeile tinere și active din punct de vedere sexual. Este o boală care poate duce la infertilitate, în lipsa unui tratament adecvat. În plus, există femei care se îmbolnăvesc repetat și care necesită monitorizare constantă.

Boala inflamatorie pelvină apare deseori în sezonul rece deoarece frigul slăbește imunitatea organismului, iar în combinație cu umiditatea poate deregla echilibrul florei vaginale.

Cauze

Anexita se declanșează de cele mai multe ori ca urmare a unei infecții cu bacterii. În majoritatea cazurilor de boală inflamatorie pelvină, este vorba despre bacteriile care produc Gonoree sau Chlamydia. Aceste bacterii urcă în colul uterin sau în uter și cauzează inflamarea acestuia. În stadii mai grave sau mai avansate, infecția poate urca până la trompele uterine și ovare.

Cum ajung bacteriile în vagin? Principala modalitate de răspândire este contactul sexual, urmat de spălăturile vaginale prea dese, care dezechilibrează flora vaginală. Alte riscuri de infectare sunt rana pe col, intervenții chirurgicale la nivelul organelor genitale și parteneri sexuali multipli. Mai rar, bacteriile pătrund în organism în urma nașterii pe cale naturală sau avortului.

Atunci când flora vaginală normală nu reușește să țină piept bacteriilor, acestea trec de bariera de apărare a organismului. Inflamația se instalează pe o singură parte sau bilateral și produce anumite simptome care ar trebui să ne trimită de urgență la medicul ginecolog.

Totul despre Anexită, boala denumită greșit “răceală la ovare”

Simptome

În primă fază, anexita debutează cu un disconfort în partea inferioară a abdomenului, pe o singură parte sau pe ambele. Uneori durerea iradiază pe partea interioară a coapsei. Concomitent pot să apară scurgeri vaginale anormale, cu miros neplăcut, consistență modificată și culoare galben-verzuie. Un alt simptom des întâlnit este febra, care poate urca până la 39o Celsius.

Când infecția se agravează, durerile devin mai acute și pot fi însoțite de stări de vomă. În unele cazuri, anexita poate avea și simptome similare cu cele ale infecțiilor urinare: nevoia de a merge des la toaletă și usturime la urinare.