mamaplus

Tot mai mulți copii care au avut COVID-19 se confruntă cu o afecțiune gravă după vindecare

-
//
17.11.2021

Infecția cu Sars-Cov-2 rareori dă forme grave de boală la copil. Totuși, ce îngrijorează sunt aceste infecții în viitor. Sindromul inflamator pedriatic multisistemic este unul din ele, iar celălalt ar fi Long COVID-19, afirmă medicul Diana Ionescu. Cu părere de rău, în ultima perioadă crește numărul copiilor care rămân cu sechele după infectarea cu COVID-19 și suferă de sindromul inflamator multisistemic, care este o complicație gravă ce îi poate ucide pe copii dacă nu ajung la spital la scurt timp după ce le apar primele simptome.

Simptomele pot apărea la 3 săptămâni, până la 2-3 luni, după ce copilul trece prin boală, mai spune medicul.

"Pot fi chiar copii asimptomatici. Părinții află la spital că copilul a avut virusul, prin analize specifice, iar ca semne sunt: febra, dureri abdominale, greața, voma, probleme neurologice, cefalee, unii copii au ajuns chiar în comă și în soc", a detaliat dr. Diana Ionescu.

PIMS apare la copiii între 9 și 15-16 ani cel mai frevcent și dă complicații tardive.

"Ne temem de aceste complicații, dintre care cele cardiace sunt foarte des întâlnite. Trebuie să monitorizăm toți copiii care au trecut prin Sars-Cov-2 și la orice semn de febră sau reapariție a febrei, stare generală proastă, dureri de cap, fenomene neurologice. Părinții trebuie să vină cu copiii la spital. Din totalul bolnavilor de PIMS, sunt studii făcute în SUA, 1% ajung în forme grave sau chiar la deces", a mai spus medicul.

Întrebată ce alte probleme pot să apară după o infecție cu Covid în cazul copiilor, Diana Ionescu a explicat: "Putem vorbi și de long covid la copii, adică manifestări care se mențin pe o durată lungă de timp și de obicei vorbim de fenomene neurologice: cefalee, stări generale proaste, amețeli, lipsa poftei de mâncare, subfebrilități."