mamaplus

Te simți obosită tot timpul? Ar putea fi un semn că glanda tiroidă nu funcționează corect

-
//
09.04.2021

Potrivit specialiștilor endocrinologi, femeile sunt de patru până la șapte ori mai predispuse decât bărbații la tulburări tiroidiene. Cu părere de rău, simptomele tulburărilor tiroidiene trec adesea neobservate, pentru că sunt dificil de recunoscut și pot fi mascate de alte tulburări, sau de simptomele menopauzei, la femei. Cu toate acestea, există șapte semne principale care arată că tiroida nu funcționează corespunzător.

Te simți obosit tot timpul

Ți-ai cheful de viață deși nu ai făcut schimbări mari în stilul tău de viață sau în dieta ta? Potrivit health.com, poate fi de vină glanda tiroidă. Se spune că epuizarea este „puternic legată” de hipotiroidism, atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Semnele revelatoare includ oboseala când te trezești după o noapte în care ai dormit profund. „Prea puțin hormon tiroidian care străbate fluxul sanguin și celulele înseamnă că mușchii nu primesc acel semnal inițial”, explică specialiștii, conform sursei citate.

Modificări ale dispoziției

Problemele tiroidiene vă pot afecta starea de spirit în rău. Și anume, puteți experimenta anxietate și depresie. Se adaugă modificări ale dispoziției, indiferent dacă tiroida este hiperactivă (hipertiroidie) sau subactivă. De exemplu, hipertiroidismul este legat de „nervozitate neobișnuită”, neliniște și iritabilitate, în timp ce o tiroidă slabă poate duce de obicei la depresie.

Creștere/pierdere inexplicabilă în greutate

Dacă nu ți-ai schimbat dieta sau obiceiurile de exerciții fizice, dar observi totuși că greutatea ta pare să scadă sau să crească în mod neașteptat, ar putea fi de vină tiroida. Sau o serie de alte probleme de sănătate potențial grave despre care ar trebui să te adresezi unui medic.

O schimbare inexplicabilă a greutății este unul dintre cele mai frecvente semne ale unei tulburări tiroidiene. Creșterea în greutate este, de obicei, rezultatul unei producții scăzute de tiroidă. În timp ce supraproducția poate duce la pierderea în greutate. Hipotiroidismul este mult mai frecvent.

Căderea părului

Atacurile „prelungite” de hipertiroidism sau hipotiroidism pot provoca într-adevăr o pierdere a părului. Deci, dacă observați că părul dvs. se subțiază puțin, ar putea fi vorba despre genetică, stres – sau sistemul endocrin (care include tiroida).

Dacă pierdeți părul din cauza unei probleme cu tiroida, aceasta va implica pierderea de-a lungul întregului scalp, mai degrabă decât a anumitor zone. Cu alte cuvinte, „părul pare uniform rar”. Cu toate acestea, vestea bună este că, dacă problema tiroidiană este corectă, probabil că pletele vă vor crește din nou.

Toleranță scăzută la căldură/frig

Dacă începeți să vă dați jos diverse obiecte vestimentare într-o cameră în care toți ceilalți par confortabili, atunci s-ar putea să vă confruntați cu intoleranță la căldură din cauza unei probleme cu tiroida. Acest lucru poate fi deosebit de îngrijorător în lunile de vară.

Dacă luați deja medicamente pentru o problemă de tiroidă, aceasta poate duce la hipertiroidism care este legat de „senzația de fierbinte, roșeață și anxietate”. Va fi nevoie de teste medicale adecvate pentru a identifica și a corecta aceste probleme ale tiroidei, care este „practic termostatul corpului”, adaugă acesta.

Uscăciunea ochilor, a pielii, a scalpului

Ochii uscați pot fi primul semn al problemelor tiroidiene în unele cazuri. Problemele oculare cauzate de disfuncția tiroidiană sunt în mod obișnuit legate de boala Graves, care este o formă de hipertiroidism. Și tiroidita lui Hashimoto poate fi uneori vinovată. Hipotiroidismul poate duce la uscarea pielii și a scalpului uscat (împreună cu căderea părului), precum și la uscăciunea vaginală (care poate fi asociată și cu menopauză).

Gușa

După cum am menționat mai devreme, în mod normal nu puteți vedea sau simți glanda tiroidă. Gușa este mărirea tiroidei, deși în multe cazuri nu există durere, deși poate provoca tuse și poate interfera cu respirația și înghițirea.

Gușele sunt asociate cu o lipsă de iod în dieta dvs., care este un aditiv obișnuit la sarea de masă. Pe lângă lipsa de iod, alte motive pentru care tiroida este mărită includ boala Graves, boala Hashimoto (tiroidita), nodulii tiroidieni sau sarcina.