Includerea în meniul zilnic a semințelor de in este o metodă simplă şi ieftină de a intensifica pierderea în greutate și a îmbunătăți semnificativ starea noastră de sănătate. În trecut acestea erau folosite doar de vraci pentru tratamentul diferitor boli. Acum însă spectrul de utilizare a semințelor de in a crescut semnificativ. Acestea sunt utilizate în medicină, cosmetologie, gastronomie și ca remediu eficient pentru scăderea în greutate.
Medicii recomandă consumul de semințe de in pentru slăbit și pentru însănătoșirea întregului organism, deoarece acestea conține o cantitate imensă de componente folositoare. Este vorba despre vitaminele P, E, A, B6, seleniu, lignine, minerale, proteine vegetale (25 g de proteine la 100 g de semințe), precum și fibre vegetale solubile și insolubile, foarte necesare pentru organismul uman.
De asemenea, acesta este unul dintre puținele produse care conțin acizi grași din grupa Omega – 3. Datorită acestui fapt semințele de in reprezintă un locuitor perfect al peștelui pentru vegetarieni.
Calitățile benefice ale semințelor de in
- Îmbunătățesc starea sistemului digestiv. Fibrele vegetale permit combaterea constipațiilor și facilitează golirea intestinului.
- Sunt eficiente în lupta cu inflamațiile și reprezintă un mijloc de întărire a vaselor sangvine, deoarece este cea mai bună sursă de Omega – 3.
- Reduc nivelul de zahăr în sânge.
- Ajută în tratamentul bolilor autoimune, așa ca psoriazisul, lupusul și artrita reumatoidă.
- Îmbunătățesc funcția hepatică.
- Au proprietăţi de diluare a sângeului.
- Scad colesterolul, deoarece fibrele vegetale conţinute în seminţele de in absorb colesterolul rău şi îl elimină cu succes prin intermediul intestinului, fără a-i permite să se absoarbă în sânge.
- Reduc procesele inflamatorii în caz de gastrită şi ulcer de stomac, pentru că au efect de acoperire a suprafeţei stomacului, creând o barieră de protecţie.
- Încetinesc formarea de trombe în vene şi artere. Împreună cu Omega – 3 şi Omega – 6, ard colesterolul rău acumulat pe pereţii vaselor, răspunzător pentru înfundare aarterelor.
- Reduc nivelul de estrogen, inhibând astfel dezvoltarea unor tipuri de cancer provocate de acest hormon.
- Conţin magneziu, care contribuie la reducerea tensiunii arteriale ridicate.
- Sunt utilizate de remediu adjuvant în caz de greutate în exces.
Cum influenţează seminţele de in asupra procesului de slăbire
Seminţele de in au slabe efecte laxative, eliminând toxinele şi reziduurile şi nepermiţând absorbţia grăsimilor în exces. Îmbunătăţesc procesele metabolice din organism, facilitând procesul de slăbire. Aminoacizii Omega – 3 pe care îi conţine ajută la intensificarea descompunerii şi eliminării grăsimilor deja acumulate în organism, precum şi la arderea mai multor calorii în timpul efortului fizic.
Conţinutul mare de fibre vegetale (18 g de fibre la 100 g de seminţe) ajută la reducerea semnificativă a senzaţiei de foame. Ajungând în stomac, seminţele de in se umflă şi umplu rapid spaţiul, provocând o falsă senzaţie de saţietate.
Cum să consumăm seminţele de in pentru slăbit
Pentru a reduce pofta de mâncare, seminţele de in trebuie consumate cu treizeci de minute înainte de masă. Începeţi cu 3 grame şi ajungeţi treptat până la treizeci de grame la o masă. Doza recomandată este de 90 g pe zi, împărţită în trei mese.
Seminţele de in măcinate sunt asimilate mai bine de sistemul nostru digestiv, de aceea este de preferat să măcinaţi seminţele în râşniţa de cafea şi să le consumaţi ca adaos alimentar. Cel mai bine este să le măcinaţi chiar înainte de a le consuma. Având în vedere că seminţele conţin o cantitate mare de fibre solubile şi insolubile, nu uitaţi să beţi multă apă.
Oricât de mare ar fi dorinţa de a slăbi mai repede, nu depăşiţi doza indicată în reţete. Includeţi seminţele de in în meniul zilnic treptat, începând cu jumătate de linguriţă pe zi.
Nu consumaţi mai mult de 3 linguri de seminţe de in pe zi, chiar dacă sistemul digestiv este deja obişnuit cu acestea. Consumate în exces, seminţele de in pot împiedica absorbţia altor substanţe nutritive necesare în organism. În afară de aceasta, există suspiciunea că în doze mari seminţele de in sunt dăunătoare pentru funcţionarea celulelor noastre.
Contraindicații
- Unele tipuri de diabet, pentru că semințele de in pot scădea și mai mult nivelul de zahăr în sânge.
- Coagulabilitate proastă a sângelui, deoarece seminţele de in diluează sângele.
- Obstrucţie intestinală.
- Miom şi endometrioză.
- Boala Crohn şi bărbaţilor cu risc de cancer de prostată.
- Sindromul ovarelor polichistice.
Seminţele trebuie consumate în calitate de adaos care ajută la slăbit, dar fără a înlocui alimentaţia sănătoasă sau dietetică. Puteţi adăuga seminţe de in în bucate sau băuturi şi după ce aţi încheiat cura de slăbit. Aceasta vă va ajuta la menţinerea greutăţii şi la păstrarea stării de spirit şi de sănătate.