mamaplus

Simți înțepături și disconfort în zona ovarelor? Nu ignora aceste simptome

-
//
28.12.2020

La primele înțepături sau dureri în regiunea ovarelor, femeile au tendința să creadă că au tras un frig sau au răcit la ovare. În termeni medicali, acea răceală la ovare se numește anexită și este o boala inflamatorie care afectează în general ovarele și tuburile falopiene, dar se poate extinde și la uter. Trebuie să mai știi că din ce în ce mai multe femei suferă de anexită, iar în peste jumătate dintre cauze, boala se cronicizează din cauza că nu este tratată la timp. Să vedem însă care sunt cauzele care stau la baza acestei afecțiuni.

Deși, de cele mai multe ori, dăm vina pe frig, nu în toate cazurile anexita este provocată de temperaturile scăzute la care ne expunem. În multe dintre cazuri anexita este determinată de infecții transmise prin contact sexual, de vaginite sau de alte infecții din zona abdominală, care pot fi transmise la ovare. Trecerile bruște de la cald la frig și invers (cum se întâmplă vara, când venim de afară unde este foarte cald și intrăm în spatii cu aer condiționat unde temperatura este mult mai mică) pot duce la apariția anexitei.

La fel se întâmplă și când stăm pe suprafețe foarte reci (pietre, scări), când facem baie în apa foarte rece sau când este frig afară și suntem îmbrăcate prea subțire. În timpul menstruației, riscul de a face anexită este mai mare, fiind o perioadă propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Cum depistăm răceala la ovare și cum o tratăm?

Anexita poate fi depistată printr-un test de sânge sau printr-un test Papanicolau. Putem avea anexită atunci când: simțim durere în partea inferioară a abdomenului sau în zona pelvisului, când avem senzație permanentă de urinare, când simțim durere la urinat și când secreția vaginală ni se modifică și devine abundentă.

În cazuri mai grave, pot apărea și alte simptome cum ar fi greața, vărsăturile, febra, amețeala sau modificarea menstruației (când sângerăm abundent pentru mai mult timp decât normal). Anexita nu trebuie ignorată, pentru că, pe termen lung, duce la infertilitate, fiind printre principalele cauze ale infertilității la femei.

Reapariția anexitei poate fi prevenită dacă ținem cont de următoarele lucruri: să evităm orice contact sexual până la aflarea rezultatelor testelor de laborator, pentru a ști dacă avem această infecție sau nu, să ne tratăm împreună cu partenerul, să ne spălam și să ne ștergem în zona intimă dinspre față spre spate, să folosim absorbante în loc de tampoane interne, să nu purtăm lenjerie intimă sau haine foarte strâmte și să evităm folosirea cosmeticelor în zona genitală.

Anexita se tratează de obicei cu antibiotice prescrise de medic după efectuarea analizelor, dar există și remedii naturiste care ajută la ameliorarea ei, printre care extractul de ciuboțica-cucului sau cel de salcie.