De peste un an, de când a început pandemia, oamenii sunt atenți la tuse, la pierderea mirosului și a gustului și la creșterea temperaturii. Acum, avertizează specialiștii, simptomele sunt modificate, în special la tineri și în cazul variantei Delta, care tinde să devină dominantă. Simptomele „clasice” nu mai sunt prezente frecvent, ceea ce determină persoanele nediagnosticate să nu se testeze și astfel să contribuie la răspândirea virusului.

La persoanele sub 40 de ani, simptomele frecvente sunt dureri de cap, dureri în gât și curgerea nasului, conform celor mai noi date. Peste 40 de ani, simptomele alarmante sunt dureri de cap, nas înfundat și strănut.

Prof. Tim Spector, coordonatorul studiului ZOE Covid Symptom, atrage atenția că varianta Delta, indiană, funcționează diferit. Totuși, schimbarea simptomelor s-ar putea datora faptului că în prezent se constată o epidemie Covid la tineri și se știe că simptomele variază în funcție de grupa de vârstă.

„Numărul unu este durerea de cap urmată de dureri în gât, curgerea nasului și febră. „Toate acestea nu sunt vechile simptome clasice, numărul cinci este tuse, deci este mai rar și nici nu mai vedem pierderea mirosului care intră în top 10. Această variantă pare să funcționeze ușor diferit”, a spus Spector referindu-se la varianta Delta.

Durerea de cap este acum cel mai frecvent simptom, afectând 66% dintre persoanele sub 40 de ani și 53% dintre cei peste 40 de ani. Peste 40 de ani au acum mai puține simptome, iar simptomele lor de vârf sunt foarte ușoare, datorită vaccinurilor.

Niciunul dintre simptomele acestora nu face parte din „clasicele”: tuse, febră și pierderea mirosului.

Un alt sondaj din Marea Britanie, REACT, condus de Imperial College London, a descoperit că cele mai frecvente simptome înainte de apariția variantei Delta erau frisoane, pierderea poftei de mâncare, cefalee și dureri musculare.

Deoarece milioane de persoane cu vârsta sub 30 de ani nu sunt încă vaccinate, iar restricțiile au fost ușurate, varianta Delata a avut condițiile perfecte pentru a se răspândi.

Datele Public Health England arată că numărul cazurile s-au dublat în grupa de vârstă între 20 și 30 de ani, de la 54 la 121 de cazuri la 100.000 de persoane.

Infecțiile au crescut, de asemenea, de la 47 la 72 la 100.000 la persoanele peste 30 de ani.