Copilul tău are mâncărime, usturime și durere intensă în guriță, mai ales în timp ce mănâncă sau vorbește? Devine din ce în ce mai capricios, refuză să mănânce, rău doarme? Observi o evoluție a procesului inflamator pe mucoasa orală și vezi că apar răni mici de culoare alb-gri? Acestea sunt doar câteva dintre simptomele care arată că micuțul tău suferă de stomatită - o afecțiune inflmatorie a mucoasei cavității bucale frecvent întâlnită la copii.
Boala poate apărea din diverse motive. În 80 la sută din cazuri copii se îmbolnăvesc anume de stomatita virală sau herpetiforma. Aceasta este provocată de virusul Herpes Simplex. Sursa de infecție o constituie bolnavii și purtătorii de virus. Infecția pătrunde în urma contactului direct (prin obiecte de uz casnic infectate, jucării, biberoane) și pe cale aerogenă. Mai sensibili sunt copii de la 6 luni până la 3 ani, deoearece la această vârstă anticorpii achiziționați intraplancentar de la mama treptat dispar, iar mecanismele imunologice personale sunt abia în proces de formare.
Stomatita se mai poate manifesta ca o ușoară formă de alergie medicamentoasă, care dispare odată cu excluderea administrării preparatului medicamentos sau înlocuirea lui cu altul. Acest tip de stomatită se numește catanală.
Stomatita bacteriană se transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, dacă aceasta suferă de tuberculoză, sifilis, micotică.
Cum se manifestă stomatita?
Copii acuză prurit, usturime, durere în cavitatea bucală, care se intensifică în timpul alimentării sau vorbirii. Evoluția maladiei are loc în funcție de extinderea procesului inflamator pe mucoasa cavității bucale. Starea generală a copilului se schimbă, devine capricios.
Copilul refuză să mănânce, rău doarme, poate avea febră până la 37,50 C. Ganglionii limfatici sunt măriți și dureroși. În perioada de manifestări clinice mucoasa orală este roșie și umflată.
În majoritatea cazurilor această stare evoluează nu mai mult de o zi, după care apar erupțiile cel mai des sub formă de afte. Afta are o formă rotundă, ovală și este acoperită cu o peliculă de fibrin gri-albă. În formele ușoare numarul aftelor este de 3-5. În formele mai grave numărul lor crește de la 5 la 25 de elemente și mai mult.
Cum tratăm stomatita? Recomandarea medicului!
Volumul și caracterul măsurilor curative sunt stabilite în funcție de perioada evoluției bolii, de cauza generatoare, de gravitatea ei și de infecțiile asociate. Tratamentul prevede un complex de măsuri locale și generale:
- Este necesar un regim alimentar și de odihnă special;
- Dacă ne întâlnim cu o formă herpetică de stomatită, atunci administrăm preparate antivirotice în doze corespunzatoare vâstei copilului (Bonafton, Aciclovir, Virolex, Tebrofen);
- În funcție de vârstă sunt indicate preparate antihistaminice (Dimedrol, Suprastin, Diprazin, Diazolin);
- Preparatele antihistaminice sunt administrate în combinație cu vitamina C;
- Având în vedere că erupțiile din gurița copilului sunt foarte dureroase, se aplică substanțe anestezice în uleiuri vegetale, soluție sau unguent, în special înainte de a mânca;
- După masă se recomandă înlăturarea depunerilor moi de pe dinți cu soluții antiseptic slabe (furacilica, clorhexidina);
- Se recomadă ca micuțul să consume cât mai multe lichide, iar alimentele să fie moi, preparate bine termic.
Sursa: Mamaplus.MD