Sărbătorile au trecut, lăsând în urma lor probleme de edemare a feţei şi picioarelor din cauza meselor copioase şi băuturilor alcoolice. Dar picioarele se umflă şi din alte cauze, provocând disconfort şi senzaţii neplăcute. Cum să luptăm corect cu edemele şi ce metode sunt inaplicabile?
Mi se umflă picioarele: cauze şi metode de îndepărtare a edemelor
Edemele apar din diverse cauze, medicina menţionând că apa este reţinută în organism în primul rând ca urmare a unor probleme cu inima şi rinichii. Însă aceste organe ne „informează” mereu despre problemă prin durere, iar noi mergem în grabă la medic pentru a scăpa de neplăceri. Reprezentantele sexului frumos se pot confrunta cu edeme în timpul menstruaţiei. În astfel de zile multe femei se plâng de edemarea întregului corp.
Pentru ca lichidul excesiv să fie eliminat din organism, medicii ne sfătuiesc să ne revizuim meniul, să avem grijă la mâncare şi alte cauze care determină edemele.
Deficitul de apă este una dintre cele mai răspândite cauze. De exemplu, unele persoane rezolvă problema setei bând orice le cade sub mână (sucuri gazoase, ceai, cafea etc.), mai puţin apă simplă. Însă aceste băuturi nu pot satisface necesarul zilnic de apă al organismului. În plus, ele nu pot curăţa organismul de toxine. Omul are nevoie de apă curată, fără gaze şi diferite adaosuri, îndulcitori şi potenţatori de gust. Cafeaua şi ceaiul, ca şi toate băuturile alcoolice, sunt produse diuretice, din cauza cărora organismul pierde lichide folositoare. Şi, pentru a ne proteja împotriva unor astfel de pierderi, organismul nostru depozitează intensiv lichide sub formă de edeme ale corpului.
Produsele sărate sunt o altă cauză a hiperhidratării organismului. Iubitorii de peşte sărat ştiu exact ce sete simţi după acesta. În aşa mod organismul se grăbeşte să scape de sarea inutilă. Dacă meniul nostru abundă în astfel de alimente sărate, organismul nostru reţine apa pentru a combate nocivitatea sării.
Lucrul în picioare sau aşezat – atunci când omul petrece aproape toată ziua în picioare sau aşezat, are loc inhibarea tuturor proceselor metabolice, iar ca urmare apare edemul picioarelor. În vremurile noastre, aceasta este o problemă actuală pentru multe persoane. Aproape toţi funcţionarii de birou suferă de edeme.
Afară cu apa excesivă din organism: metode eficiente
Dacă nu aveţi probleme de sănătate, rinichii şi inima sunt în normă, puteţi scoate lichidul excesiv din organism fără mai eforturi. Respectând câteva sfaturi, puteţi obţine rezultate excelente, iar odată cu ele şi o siluetă suplă.
1. Consumaţi mai multă apă: norma zilnică medie este de cel puţin 8 pahare pe zi. Cu timpul, prevăzătorul nostru organism va înţelege că nu există probleme legate de resursele de apă şi nu va mai face rezerve pentru zile negre. De asemenea, veţi simţi o uşurinţă plăcută şi un flux de forţe – rezultatul eliminării reziduurilor şi toxinelor, datorită lichidului folositor pe care îl primeşte organismul.
2. Obişnuiţi-vă să consumaţi mai puţină sare. Iar dacă vreţi mai mult – renunţaţi la sare de tot. Treptat, nu veţi mai simţi lipsa acesteia. Gurmanzii adevăraţi consideră că sarea „ascunde” adevăratul gust al produselor, îl transformă, irită receptorii gustativi, stimulează pofta de mâncare şi ne face să mâncăm mai mult. Sarea este un adevărat drog, de care este greu să te laşi. Cu toate acestea, mulţi au făcut-o şi au fost surprinşi de multitudinea de gusturi care li s-a deschis în faţă, de pielea proaspătă şi frumoasă, de fluxul de putere şi, desigur, de corpul fără edeme.
3. Duceţi un mod de viaţă activ, de care depinde metabolismul dumneavoastră – baza unei siluete suple şi condiţia necesară pentru îndepărtarea edemelor. 5-10 minute de gimnastică dimineaţa nu vă iau prea mult timp, în schimb vă adaugă un plus de sănătate. De un real folos pentru organism, în special pentru profilaxia edemelor, sunt exerciţiile elaborate de cunoscutul savant japonez Katsudzo Nishi. Unul dintre ele se execută în felul următor: în poziţie culcată, ridicaţi picioarele şi braţele în sus. Câteva secunde ţineţi-le în această poziţie. Apoi începeţi să le scuturaţi încet, crescând treptat ritmul. Ca rezultat, vibraţia creată de dumneavoastră îmbunătăţeşte circulaţia, influenţează pozitiv asupra întregului sistem cardiovascular. Efectul va fi vizibil şi dacă veţi sta câteva secunde culcaţi în această poziţie, fără să scuturaţi braţele.
4. Organizaţi zile de dezintoxicare, pentru a elimina din organism toată apa excesiv. O zi pe săptămână, sau chiar mai multe, consumaţi câte un singur aliment toată ziua. De exemplu, chefir cu grăsimea de 1%; sucuri proaspăt stoarse, hrişcă sau ovăz fără sare, zahăr, unt şi lapte, ceaiuri de ierburi cu efecte diuretice (măceş, melisa, mentă, frunze de mesteacăn etc.), salate verzi, exclusiv fructe sau legume.
Aşa nu sau care sunt metodele incorecte de eliminare a lichidului în exces
În primul rând, nu se recomandă să consumaţi ceaiuri de slăbit şi ierburi diuretice. Da, aceste băuturi contribuie la o îndepărtare rapidă a apei din organism, însă problema este că imediat ce încetaţi să le beţi, edemele reapar. Cauza? Modul de viaţă pe care nu l-aţi schimbat. Iar astfel de ceaiuri trebuie indicate de medic.
În al doilea rând, nu trebuie să limitaţi consumul de lichide. Mulţi fac greşeala de a crede că edemele sunt cauzate de consumul sporit de apă. Din contra, edemele sunt stimulate de un meniu sărac în apă.
Alegeţi soluţia corectă pentru organismul dumneavoastră!