Un leac revoluționar împotriva cancerului ar fi fost descoperit de un grup de cercetători britanici. Este vorba despre o celulă, care poate fi extrasă din sistemul imunitar. Modificată şi reintrodusă apoi în sângele pacientului, distruge toate celulele canceroase din organism, fără să le atace pe cele sănătoase.
Tratamentul revoluționar pentru cancer a fost, deocamdată, testat în laborator şi s-a dovedit a fi eficient în majoritatea tipurilor de cancer. Testele clinice pe pacienți ar putea începe în luna noiembrie. Dacă va avea succes, noul tratament va fi considerabil mai ieftin decât cel actual.
O celulă a sistemului nostru imunitar ar putea fi valorificată pentru a trata toate tipurile de cancer, spun oamenii de știință. Echipa de oameni de ştiință a Universității din Cardiff a descoperit o metodă de a ucide cancerul de prostată, de sân, la plămâni și alte tipuri de cancer, în testele de laborator.
Rezultatele, publicate în Nature Immunology, nu au fost testate la pacienți, dar cercetătorii spun că au „un potențial enorm”. Experții au spus că, deși lucrarea se află încă într-un stadiu incipient, a fost foarte interesantă.
Descoperirea oamenilor de ştiință:
Sistemul nostru imunitar este apărarea naturală a organismului uman împotriva infecțiilor. Oamenii de știință au căutat modalități neconvenționale și anterior nedescoperite pentru a ajuta în lupta sistemului imunitar cu celulele canceroase.
Astfel, cercetătorii au descoperit o celulă din sânge care poate scana organismul, pentru a evalua dacă există o amenințare care trebuie eliminată. Vestea bună este că această celulă ar putea fi folosită pentru a ataca o gamă largă de cancere.
„Există o șansă aici pentru a trata fiecare pacient. Anterior, nimeni nu credea că acest lucru ar putea fi posibil. Automat, crește perspectiva unui tratament unic pentru toate tipurile de cancer, un singur tip de celule T care ar putea fi capabil să distrugă multe tipuri diferite de cancer la toată populația”, a declarat cercetătorul prof. Andrew Sewell pentru BBC.
Celula luptătoare - „T”:
Celulele T au receptori pe suprafața lor, care le permit să „vadă” la nivel chimic. Echipa din Cardiff a testat o celulă T și receptorul acesteia, pentru putea găsi și ucide o gamă largă de celule canceroase, inclusiv celule pulmonare, piele, sânge, colon, sân, os, prostată, ovar, rinichi și celule de col uterin. În mod crucial, celula a lăsat neatinse țesuturile normale. Exact cum face acest lucru este încă inexplicabil şi necesită mai multe teste, anunță oamenii de ştiință.
Acest receptor particular de celule T interacționează cu o moleculă numită MR1, care se află pe suprafața fiecărei celule din corpul uman. Se crede că MR1 transmite metabolismul distorsionat din interiorul unei celule canceroase către sistemul imunitar, iar celulele canceroase sunt eliminate.
Cum funcționează tratamentul:
O probă de sânge ar fi prelevată de la un bolnav de cancer. Celulele lor T vor fi extrase și apoi modificate genetic, astfel încât acestea au fost reprogramate pentru a identifica receptorul celule canceroase. Celulele modificate ar fi dezvoltate în cantități mari în laborator și apoi introduse la pacient. Odată aflate în sânge, celula modificată vânează şi elimină complet orice urmă de cancer.
Cu toate acestea, cercetarea a fost testată doar la animale și pe celule în laborator și ar fi necesare mai multe verificări de siguranță înainte de începerea studiilor umane.